Pistacia lentiscus

0
592

Pistachenootjes, pistache-ijs: lekker!

P. lentiscus is geschikt als kuipplant

Er zijn negen soorten Pistacia zijn negen bekend. Daaronder zijn groenblijvende of bladverliezende struiken en bomen. Pistacia lentiscus is een niet zo bekende boom. Bij ons groeit hij niet in de volle grond, maar is geschikt als struik in een kuip. Pistacia lentiscus staat bekend als mastiekboom. Van Pistacia vera kunnen de nootjes (pistachenootjes) worden gegeten en in consumptie-ijs worden verwerkt.

Pistacia lentiscus groeit in de volle zon in een goed doorlatende humusrijke grond. De boom wordt vermenigvuldigd door zaaien, enten of oculeren. Pistacia behoort tot de familie van Anacardiaceae (pruikenboomachtigen), waartoe o.a. ook de pruikenboom behoort.

P. lentiscus kan acht tot tien meter hoog worden

Pistacia lentiscus heeft samengesteld blad. De bladen zijn langgerekt elliptisch van vorm en in het algemeen is er een even aantal bladjes aan de stengel. In het najaar verkleuren de bladen naar oranje, geel of rood. In de zomer verschijnen onopvallende pluimen met crèmekleurige bloemen. Daarna komen er peulen, die aanvankelijk roodachtig van kleur zijn en later verkleuren naar paarszwart. Vogels proberen de zaden uit de peulen te halen. De peulen met zaden zijn talrijk in een droge en warme zomer. Pistacia is tweehuizig. Van de mastiekboom wordt de hars wel gebruikt als vulling bij de toepassing van andere houtsoorten. Pistacia komt als ook straatboom voor in Azië en het Midden-Oosten. Bij ons moet de struik in kuip in de winter op een vorstvrije plaats overwinteren.

Pistacia chinensis is de Chinese pistache. Dit is een bladverliezende soort, die tot acht meter hoog kan worden. Als u een beschutte plaats in de tuin hebt, kunt hem eens planten. Het is echter moeilijk om de boom/struik ergens te kopen.
Pistacia vera, de pistachenoot, is ook bladverliezend. Deze boom kan tot negen meter hoog worden. In gebieden met een gematigd klimaat kan hij als tuinboom worden geplant. Om nootjes te krijgen is aanplant van een manlijk en vrouwelijk exemplaar noodzakelijk. De noten zijn vlezig en ovaal van vorm en roodachtig aan de buitenkant. Van binnen is het vruchtje groen of geel. Deze boom produceert veel noten na een zachte tot koude winter, gevolgd door een hete zomer. Helaas is ook deze boom maar zelden te koop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in