Pittosporum

0
1066

Pittosporum is bij ons te koop als pot- of kuipplant. In zuidelijke gebieden is Pittosporum aan te treffen als boom, struik en haag. Er zijn meer dan tweehonderd soorten. Ze zijn allemaal groenblijvend.

Blad en vruchten van Pittosporum tobira

In Zuid-Afrika, Azië en gebieden rond de Stille Zuidzee komen de meeste soorten voor. In landen rond de Middellandse Zee is het een gewilde boom of struik en wordt zelfs als windkering gebruikt. In ons klimaat moet Pittosporum binnen op een vorstvrije plaats overwinteren.

Pittosporum tobira en een bonte variëteit zijn zo’n beetje de enige soorten, die in Nederland als groenblijvende kamerplant te koop zijn. Als kamerplant verlangt de struik een flink portie zonlicht, hoewel met minder gunstige omstandigheden ook genoegen wordt genomen. Pittosporum kan in de zomer buiten staan en is heel geschikt om op een balkon of terras te worden gehouden. Het geslacht behoort tot de familie van de Pittosporaceae.

Pittosporum verlangt een vruchtbare, goed humusrijke grond met een beetje klei daaraan toegevoegd.

Vier Pittosporum-bomen accentueren een verstilde vijver in de tuin van Villa Medici (Fiesole, Italië)

In de zomer moet de grond permanent vochtig zijn zonder dat sprake is van een overvloedige waterhoeveelheid. Bij warm weer verdient het aanbeveling water over de struik te vernevelen. Zodoende blijft het blad mooi groen. Pittosporum tobira heeft langgerekt tot ovaal glanzend, groen blad. De bladen staan in kransen aan de stengels. In het voorjaar of aan het begin van de zomer verschijnen roomkleurige en stervormige bloemen. De bloemen zijn aangenaam geurend. Na de bloei ontwikkelen zich ronde, bleekgroene vruchten, die kleverig zijn. Het omhulsel van de zaden is dik. Zaden kunnen in de herfst of het voorjaar worden gezaaid, maar meestal wordt Pittosporum in de zomer gestekt. Topstekken zijn hiervoor geschikt, groeistof is noodzakelijk om beworteling te krijgen.

Hoewel Pittosporum lichte vorst kan verdragen, is het niet aan te bevelen om er in Nederland een haagje mee te maken. Alleen op een heel beschutte plaats valt het te proberen Pittosporum als haagje te planten. In gebieden met zeewind of wind die veel zout bevat, is de struik buitengewoon goed te gebruiken. Van Pittosporum tobira is de gewone met groene bladen, maar ook een bontbladige variëteit te koop.
Pittosporum tobira ‘Variegatum’ heeft eivormige bladen en is onregelmatig wit gerand.
Pittosporum tobira ‘Wheeler’s Dwarf’ is kleinbladiger dan de gewone soort, terwijl het blad een wat meer bruinrode tint heeft. De struik wordt tot ongeveer 60 centimeter hoog.
De overige soorten kunnen op den duur tot tweeëneenhalve meter hoog worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in