Malaviscus

0
316

Malaviscus is een aardige zomerstruik voor op balkon of terras. Wie er lang plezier van wil hebben, zal deze struik in de winter binnen moeten laten overwinteren. Het aardige van de struik zit hem vooral in de langdurige bloei van midden zomer tot aan het eind van de herfst. Opvallend grote, klokvormige bloemen in tuilen verschijnen aan de struik. De bloemen hebben wat weg van hibiscusbloemen. In de winter kan de struik worden bijgesnoeid.

Malaviscus groeit van nature in tropische delen van Noord- en Zuid-Amerika. Het geslacht telt drie soorten. Het zijn struiken of kleinblijvende bomen.

Van een rijke bloei ben je bij Malaviscus arboreus verzekerd

Malaviscus arboreus is een groenblijvende struik, die tot 3 meter hoog kan worden. De struik is vorstgevoelig en bij ons typisch een zomerplant voor balkon of terras.

De naam Malaviscus (Malvaceae) is afgeleid van malva, dat malve betekent, en viscidus, dat kleverig of plakkerig betekent. Dit laatste slaat op de bloem, die bij aanraking enigzins kleverig is door de waslaag. De bloemen kunnen een rode, roze of witte kleur hebben en staan op een lange steel. Opvallend kenmerk is verder nog de lange steel met meeldraden die uit de bloem steekt. Deze steel kan een keer zo lang zijn als de bloem zelf is. Bladen van Malaviscus zijn hartvormig en hebben een lichtgroene kleur. Randen van het blad zijn gezaagd, terwijl het blad zelf licht behaard is.

Malaviscus verlangt een humusrijke grond en gedurende de zomer rijkelijk water. Een plaats in de volle zon of in ieder geval een zeer lichte plaats is nodig. Aan het gietwater kan eens per maand een beetje kunstmest in de vorm van een NPK-meststof in opgeloste vorm worden toegediend. De bladen behouden hierdoor hun frisgroene kleur. Halverwege de herfst moet de struik binnen bij een temperatuur van circa 15° C. overwinteren. Vanaf dat tijdstip moet er minder water worden gegeven. In de winter sterk uitgegroeide stengels terugknippen tot eenderde van hun lengte. Zorg voor een min of meer bolvormig struikje. In het voorjaar verpotten en een grotere potmaat gebruiken als het jaar daarvoor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here