Medinilla, rechtstreeks van de Filippijnen

0
364

Voor het eerst zagen wij Medinilla op de Gentse Floraliën. Een schitterend exemplaar met een doorsnede van toch wel gauw 1½ meter. Een uitzonderlijk gevaarte in een tobbe geplaatst, van een omvang waar een smerig geworden veedrijver in een wildwestfilm zeker een goed bad in had kunnen nemen. Afijn, Medinilla staat nog steeds op mijn netvlies en heel sporadisch, bij het zien van een western, komt dat beeld steevast terug.

Medinilla magnifica kan een indrukwekkende struik worden

Medinilla is bepaald geen struik die in een klein huis past. De struik eist een eigen onderkomen. Goed verwarmd en met een hoge luchtvochtigheid. In feite is het meer een struik voor een serre, kas of om in de zomer in tuin en op terras mee te pronken. Daarna zal de struik bewaard moeten worden bij een minimale temperatuur van zo’n 16° C. Een jonge struik zal niet al te veel problemen geven, die is nog wel op te tillen. Naarmate hij ouder wordt, moet er bij wijze van spreken een kraan aan te pas komen. In statige kasteeltuinen langs de Loire wordt Medinilla nog steeds heen en weer gesjouwd tussen binnen in de serre en buiten in de tuin.

Medinilla behoort tot de familie van de Melastomataceae.

Bloemen van Medinilla magnifica zijn werkelijk magnifiek

Hiertoe behoort bijvoorbeeld ook Tibouchina. In het land van herkomst leeft de struik voornamelijk epifytisch en wordt daar 1.80 meter hoog. Bladeren zijn glimmend donkergroen en zeker 20 centimeter lang. De nerven liggen opvallend hoog in het leerachtige blad en zijn lichtgeel.
Hangende bloeistengels ontstaan aan het eind van de winter en gedurende de zomer aan de uiteinden van stengels. Hoewel de tros van behoorlijke afmeting is (20 – 35 centimeter), zijn de eigenlijke bloemen maar klein. Het imposante en grootse van de tros wordt in belangrijke mate bepaald door de roze, kroonbladachtige schutbladen. Die staan in kransen rond de eigenlijke bloemen. Wie heel goed kijkt, ziet de verfijnde, paarse meeldraden uit de trompetvormige bloemen steken. Dit kleine detail maakt de bloem af en geeft daaraan z’n cachet.

Medinilla heeft vanaf de lente tot het einde van de zomer weinig water nodig. In de winter leeft de struik liever van een hoge luchtvochtigheid dan van water in de grond. In een kas is een hoge luchtvochtigheid gemakkelijker te realiseren dan in een verwarmde serre. Veel over de grond sproeien is dan een redelijke oplossing. Vanaf het eind van de lente tot het einde van de herfst moet de struik geregeld vloeibare mest worden gegeven. De grond, waarin Medinilla moet groeien, moet bestaan uit een doorlatende humusrijke grond. Oude kwekers gebruikten hiervoor graszodenaarde, mest en heigrond vermengd met een beetje zand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here