Zelf paddenstoelen kweken

0
847
paddenstoelen kweken

Zelf paddenstoelen kweken is een nog onbekende hobby. Het telen ervan is niet zo moeilijk als misschien wordt gedacht. Wanneer u eenmaal zelf de verse paddenstoelen geproefd hebt, raakt u wellicht verslingerd aan deze hobby. Aan veel gerechten kunnen paddenstoelen worden toegevoegd. Maar ook licht gebakken in boter smaken ze verrukkelijk.

Paddenstoelen bevatten veel eiwitten en zijn daardoor licht verteerbaar. Toegevoegd aan gebraden vlees geeft het een speciaal aroma. Ook in stoofschotels en diverse sauzen zijn paddenstoelen toepasbaar. Wat dacht u van een heerlijke soep met Franse champignons?
In het hiernavolgende wordt u stap voor stap uitgelegd hoe de teelt in zijn werk gaat en wanneer u kunt oogsten.

De voedingsbodem

Voordat u begint met het zelf telen van paddenstoelen, moet u daarvoor een geschikte broedplaats maken. Deze broedplaats, in de vorm van een langwerpige bak, is zelf te maken met behulp van watervaste triplexplaten. Een dikte van 10-12 mm van het triplex is voor dit doel voldoende. Wanneer u van plan bent lange tijd deze hobby te gaan beoefenen, is een dikte van 18 mm wat duurzamer. De afmetingen van de bak dienen ongeveer (lengte x breedte) 100 x 60 cm te bedragen, terwijl een hoogte van 30-40 cm voldoende is. Boor in de bodem om de 15 cm. een gat van 8 mm doorsnede, zodat voldoende beluchting in de bodem kan ontstaan en ook de afwatering gegarandeerd is.
Het is ook mogelijk paddenstoelen in de tuin te telen. Graaf hiervoor een gat met de afmetingen als hiervoor is aangegeven. Let erop dat bij buitenteelt absoluut een schaduwplaats wordt gekozen!

Teelt u in een van triplexplaten gemaakte bak, dan dient u deze niet te verduurzamen. Oplossingen als verven of beitsen hebben een zeer slechte invloed op de groei van de paddenstoelen. Heel geschikt ook zijn plastic bakken. Bij Blokker zijn langwerpige plastic bakken te koop, welke normaal gesproken als opbergbak onder bedden geschoven kunnen worden. De bakken zijn zelfs verrijdbaar hetgeen wel eens handig kan zijn. Deze bakken zijn ongeveer 25 cm diep; dit is net voldoende. Nadeel van deze bakken is wel dat ze van doorzichtig plastic gemaakt zijn. Voor de teelt hoeft dit geen bezwaar op te leveren, mits u ze aan de binnenzijde bekleed met zwart (plastic) folie. Bij de bak wordt een plastic deksel geleverd. Bij gebruik van dit type bak met deksel dient u op regelmatige afstand in het deksel gaatjes te boren met een doorsnede van ongeveer 1 cm.

Nadat u over een broedplaats (bak) de beschikking hebt gekregen, moet deze gevuld worden met de voedingsbodem (substraat). De voedingsbodem bestaat uit stro. Aangezien de meesten onder ons niet beschikken over een graanveld, kopen we dit stro in een dierenspeciaalzaak. Het stro wordt in diverse gewichten verpakt verkocht. Voor ons doel hebben we aan 5 kilo voldoende. Vervolgens moet het stro klein geknipt worden, in stukjes van 5 cm. Dat is veel werk en het moet nog zorgvuldig ook. Het stro kan gemakkelijk geknipt worden met een scherpe snoeischaar of met een heggenschaar. Verzamel dit stro en doe dit vervolgens in een wasketel of grote zinken emmer. Het stro moet namelijk een uur gekookt worden! Nadat dit karweitje klaar is, wordt het overtollige water weggegoten. Het vochtige stro wordt nu in de bak gelegd. Zorg voor een laagdikte van 25 cm. Hierna wordt de bak afgedekt met zwart plastic folie of (een) grijze vuilniszak(ken). Prik hierin veel luchtgaten. Het substraat blijft minstens een week staan, waarbij u iedere dag controleert of het voldoende vochtig is. Af en toe wat water gieten of flink nevelen met een plantenspuit is noodzakelijk.

Teelteisen

De belangrijkste eis is dat het stro vochtig blijft. Hoe u dit doet, is hiervoor al uiteengezet. Vochtig betekent, dat als u in een handjevol stro knijpt hieruit hooguit een paar druppels vrijkomen. Een andere voorwaarde is dat het boven het substraat (voedingsbodem) absoluut donker is! Verder is een belangrijke voorwaarde dat de temperatuur van de ruimte, waar de bak geplaatst wordt, een zo constant mogelijke is. De teelt verloopt het beste bij een temperatuur van tussen de 15 en 18 graden Celsius. Zo’n ruimte is misschien te vinden in uw (donkere) garage of kelder.

Het broed

Nadat het stro een week afgedekt geweest is (donker en vochtig!), kan het ‘broed’ worden aangebracht. Dit wordt ook wel ‘enten’ genoemd. Onder broed wordt hier verstaan: de zwamdraden. Deze zwamdraden of sporen bevatten de soort paddenstoel, die geteeld gaat worden. Zwamdraden zijn schimmeldraden of mycelium. Deze bestaan in feite uit eiwitten en suikers.

Voor het aanbrengen van de sporen, neemt u een laagdikte van 10 cm stro uit de bak weg. Niet weggooien daar dit gebruikt wordt om de sporen na aanbrengen mee af te dekken. Nadat de genoemde laag verwijderd is, moet het nu overgebleven stro worden aangedrukt, zodanig dat een vrijwel horizontaal oppervlak in de bak aanwezig is. Hierna worden de sporen gelijkmatig verdeeld over het oppervlak van het stro. Is dit klaar, dan wordt de terzijde gelegde hoeveelheid stro gelijkmatig verdeeld over de uitgelegde sporen. Hierna het stro opnieuw stevig en gelijkmatig aandrukken. Daarna de bak afdekken met het zwarte (geperforeerde) folie.

Na 4-6 weken is het stro volledig doorgroeit met de zwamdraden. Let er tussentijds steeds op dat het stro vochtig blijft! Gebruik een vernevelspuit. Na deze periode wordt het met mycelium doorgroeide substraat afgedekt met een circa 5 cm dikke laag fijn gezeefde tuinaarde. Het folie wordt hierover opnieuw aangebracht. Laat alles in deze toestand zo’n drie weken staan. Zorg voor voldoende vochtigheid!

Na 2-3 weken kunt u eens onder het folie kijken. Op een gegeven moment ziet u witte schimmeldraden in de teelaarde verschijnen. Nu is het moment gekomen om de folie definitief te verwijderen. Na nog eens drie weken verschijnen uit de witte draden de eerste paddenstoelen en kan de oogst beginnen. Zorg voor een regelmatige oogst. Drie of meer oogsten zijn heel normaal. Geleidelijk aan wordt de oogsthoeveelheid minder. Verlenging van oogsten is te bereiken door meer bakken te gebruiken, waarbij het aanbrengen van broed met tussenpozen van ongeveer 1-2 weken plaatsvindt. Hieronder vindt u het beschrevene nog eens in de vorm van plaatjes. Per fase is een en ander duidelijk gemaakt.

De teelt in stappen

 

Hoe komt u aan broed?

Tegenwoordig is het niet meer zo moeilijk om aan broed te komen om zelf paddenstoelen te telen. Broed is echter niet te koop in “de winkel om de hoek”. U zult het moeten bestellen. Voor de bestelling kunt u opgeven voor welke soort paddenstoel(en) u broed wenst en de hoeveelheid (geef de afmetingen van uw bak op). Meestal wordt het broed geleverd met ook een handleiding en soms in kant en klare teeltbakjes.

Welke paddenstoelen zijn zelf te telen?

Een aantal soorten, dat gemakkelijk te telen is.

* Zomer-oesterzwam: stro koken.
* Winter-oesterzwam: idem.
* Shii-take: stro koken of op hout telen (is moeilijker).
* Stropharia (Stropharia rugosa var. annulata): stro koken; soort is ook goed te drogen, in te vriezen en te wecken.
* Franse champignon (Agaricus bisporus var. avellanus): stro koken.
* Kalfsoesterzwam (Pleurotus ostreatus hybr.): stro koken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in