Perovskia is zo grijs als wat

0
423

Perovskia is al sinds 1904 in cultuur. Desondanks is de struik niet vaak te zien. De halfstruik is licht vorstgevoelig. Dat kan een reden zijn om er niet zo snel toe over te gaan de struik te planten. Met wat verzorging in het najaar en snoeiwerk halverwege het voorjaar is het een aimabele grijsaard, die de leeftijd van de allersterksten kan halen.

Perovskia is een geslacht, dat tot de lipbloemigen (Labiatae) behoort.

P. atriplicifolia bloeit vanaf juni tot
ver in september

De bloemen hebben wel wat weg van lavendel. De halfstruik is een verhoute plant. De stengels zijn grijswit beslagen en de bladen zijn met een grijswit laagje bedekt. De bladen zijn aromatisch en geuren bij aanraking sterk, maar ook zonder dat bij warm weer. De bladen verliezen, naarmate het seizoen vordert, hun grijswitte laagje. De bladen zijn lancetvormig gezaagd en drie tot zes centimeter lang. Perovskia komt van oorsprong uit Afghanistan en Tibet en is voor het eerst door de Engelsman G. Bentham beschreven.

Planten

Perovskia groeit het beste in een lichte, zandige grond met weinig humus. Snel doorlaten van neerslag is een vereiste. Plant de struik in de volle zon. Plantafstand één bij één meter. De struik groeit met tamelijk slappe stengels. Enige steun in de zomer is daarom nodig. Deze struik verdient een plaats achter in de border en vormt een mooie achtergrond voor andere halfhoge vaste planten. In een tuin met ‘grijzen’ mag Perovskia zeker niet ontbreken.

 
Perovskia bloeit met lavendelblauwe bloemen en heeft grijswitte stengels en bladen

Snoeien

Perovskia is redelijk winterhard, maar bij zeer strenge vorst loopt de struik toch wel een knauw op. Voor de zekerheid de struik voor de winter licht afdekken met wat blad. In het najaar en de winter sterven de zachte delen af. Op zich biedt dit al wat dekking tegen vrieskoude. In het voorjaar groeien jonge scheuten uit de verhoute delen. Door jaarlijks halverwege het voorjaar te snoeien blijven de planten keurig en produceren grotere bloemen, maar wel wat minder. De levensduur van Perovskia wordt door snoeien aanzienlijk verlengd.
Snoei Perovskia in het voorjaar na het eerste jaar dat de struik in de tuin staat. Knip de oude scheuten van het voorgaande jaar terug tot op drie of vier ogen boven het oude hout. Bij oudere struiken zit het oude hout zowel vlak boven de grond alsook een eindje daarboven. Wissel het afknippen van de uitgebloeide scheuten dan af in hoogte. Knip vervolgens oud hout weg, dat het afgelopen jaar geen nieuwe bloeischeuten heeft gevormd. Verwaarloosde struiken reageren goed op sterke snoei.

Soorten/variëteiten Hoogte (cm) Bijzonderheden
Perovskia abrotanoides 100 Bloeit in augustus en september. Komt in het westen van de Himalaya voor. Bloemaren 40 cm. lang. Blad 10 cm. lang
Perovskia atriplicifolia 150 Wordt tot 1 m breed. Bloei in nazomer tot herfst. Bleek lavendelkleurige bloemen.
Perovskia atriplicifolia
‘Blue Spire’
120 Wordt tot 1 m breed. Blad diep ingesneden, bijna geveerd. Violetblauwe bloemen in nazomer en herfst.
Perovskia ‘Hybrida’ 120 Bloeit met 40 cm lange pluimen, diep lavendelblauw. Blad grijsgroen. Bloeit in juli tot oktober.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here