Groot hoefblad is groots

0
463

Groot hoefblad is een in het wild groeiende plant. Het is nou niet bepaald een plant die je in het sortiment van het tuincentrum zult aantreffen. Op taluds, langs sloten en op waterkanten komt de plant in grote aantallen voor als de grond vochtig genoeg is.

Het blad van groot hoefblad mag er wezen

Het is een decoratieve plant die – bij een vijver geplant – aandacht trekt.

De in het wild voorkomende groot hoefblad (Petasites albus) behoort tot de Compositae. Het is typisch een plant die van een grenssituatie houdt: op de scheiding van land en water voelt hij zich het beste thuis. Het is een uitstekende plant om oevers die niet zijn beschoeid, vast te houden. De kruipende, dikke wortelstokken houden de grond goed bij elkaar. Op goed doorlatende en humusrijke gronden komt de plant het meeste voor. Wanneer eenmaal de bladeren zijn uitgespreid, dringt er nauwelijks meer licht tot de bodem door. Het schept een prima milieu voor slakken en wormen; een milieu waar de merel en lijster zich graag ophouden.

Van nature groeit in ons land ook het klein hoefblad (Tussilago farfara). Deze plant bloeit met hel lichtgele, op paardebloem lijkende bloemen. De plant werd vroeger in de geneeskunde gebruikt tegen hoest (tussis = hoest; ago/agare = verdrijven). Het is ook een composiet, die in massa’s vooral op geroerde, vochtige gronden voorkomt.

Petasites japonicus ‘Giganteus’ is een reus en daarom alleen goed geschikt
voor een grote tuin

Groot hoefblad wordt onder de juiste omstandigheden zeker 60 – 100 cm hoog. Het blad kan een middellijn van 30 – 70 cm halen. Het blad komt eind april, begin mei te voorschijn. De plant kan als (goedkope) vervanger van de wilde rabarber (Rheum palmatum) worden geplant. De bloemen (mannelijke en vrouwelijke) komen in maart – april uit de grond: bloei vindt plaats, voordat het blad verschijnt.

Een gekweekte soort, die veel hoger wordt dan onze wilde groot hoefblad, is Petasites japonicum ‘Giganteus’. Voor deze soort zult u zeker naar een kwekerij of tuincentrum moeten gaan. Deze plant wordt 1,5 – 2 meter hoog. Het is een zeer grootbladige soort, die inheems is langs oevers in Noord-Japan.

Petasites japonicus komt
op enkele plaatsen verwilderd voor

Deze plant is alleen aan te raden als u over een flinke tuin met vijver beschikt.

Een bijzondere soort is Japans hoefblad (Petasites japonicus). De plant komt alleen voor op Oost-Voorne, in de omgeving van Den Haag en Amsterdam. De bloemen zijn groenachtig wit, de bladeren sterk gepunt en opvallend lichtgroen van kleur. Laatst ontdekte ik er een standplaats van in het Gaasperpark in Amsterdam-Zuidoost. Op het eerste gezicht leek het een veldje met doorgeschoten slaplanten. De planten komen van oorsprong uit Oost-Azië.

In principe is al het hoefblad een woekeraar. Om de planten binnen de perken te houden moet om de paar jaar de schop erin gezet worden om exemplaren te verwijderen. Afperking van de wortelruimte met verticaal aangebracht folie kan natuurlijk ook.

Composities met hoefblad

Groot hoefblad is langs een ‘waterkant’ te combineren met tal van vochtminnende planten.

Bloem van groot hoefblad
Groot hoefblad bloeit al heel vroeg in het voorjaar. De grote stengels met bloemen zijn vrouwelijke bloemen

Naar verschil in textuur is een combinatie met siergrassen, zoals Miscanthus sacchariflorus, Miscanthus sinensis, Phalaris arundinaceae ‘Picta’, Pleiobastus viridi-status, Spartina pectinata ‘Aureomarginata’, heel fraai. Ook lager groeiende vaste planten die van een vochtig milieu houden, kunnen bij het hoefblad worden geplant: primula’s in soorten, Aruncus dioicus, Astilbes in soorten, Eupatorium purpureum, Hosta’s en Iris in soorten etc.

Voor degenen die het puur willen houden: een opvallende bladvorm en het beperken van veel soorten kan het beeld van een (stukje) tuin helemaal bepalen. In een kleine tuin waarin een vijver is aangelegd, kan eenvoud in beplanting juist heel ruimtelijk werken: de afwezigheid van kleur versterkt dan het architectonische beeld: een oase van rust door de overwegend groene sfeer, die met grote planten wordt bereikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here