Rhus, azijnboom

0
474

Azijnboom, fluweelboom en sumak zijn synoniemen voor het geslacht Rhus. In ons land wordt Rhus een flinke struik tot kleine boom.

R. typhina (fluweelboom) heeft in de zomer groenachtig gele bloemen in kaarsvormige pluimen

Een hoogte van 4½ meter bij een breedte van 3½ meter is geen uitzondering. Een azijnboom groeit op vrijwel alle grondsoorten, maar een licht humeuze grond heeft de voorkeur. Het enige nare van de azijnboom zijn ongetwijfeld de worteluitlopers.

Rhus is een groot geslacht met struiken, bomen en klimplanten. De groep bestaat uit wel meer dan tweehonderd soorten. Het geslacht behoort tot de Anacardiaceae (pruikenboomfamilie). Enkele soorten veroorzaken allergische reacties op de huid. Deze groep is inmiddels in een eigen familie ondergebracht (Toxicodendron). De soorten Rhus die hier worden beschreven veroorzaken geen allergie, tenzij iemand gevoelig is voor hooikoorts, dan is het beter geen Rhus aan te planten. Desondanks is het aan te bevelen bij snoeiwerkzaamheden de handen te beschermen met handschoenen. Rhus glabra en Rhus typhina en hun variëteiten worden in ons land het meeste gebruikt. Beide soorten zijn afkomstig uit Noord-Amerika. Daar groeien ze in rotsachtige, zanderige gebieden en op opengevallen plaatsen in het bos.

 
R. typhina in zomertooi R. typhina in herfsttooi

Rhus kan op den duur problemen geven door de vele worteluitlopers. De uitlopers kunnen tot op een afstand van vijf tot zes meter plotseling in de eigen of buurtuin opduiken. Aan verhardingen of muren veroorzaakt Rhus geen schade. Verwijder worteluitlopers zo snel mogelijk.

Snoeien

Rhus kàn in het voorjaar worden gesnoeid. Snoeien gebeurt alleen om de struik eens te verjongen. In dat geval wordt de struik/boom tot op zo’n tien centimeter boven de grond afgesnoeid. Spoedig daarna lopen er nieuwe spruiten op de stam uit. Helaas zie je dan ook het aantal worteluitlopers (opslag) toenemen. Om invloed uit te oefenen op het aantal zijscheuten en dus latere (hoofd)zijtakken kunnen er enkele jonge spruiten worden aangehouden en de rest worden verwijderd. Laat Rhus zich zoveel mogelijk spontaan of op natuurlijke wijze ontwikkelen. Zo wordt de struik/boom echt op z’n best.

De meest gebruikte soorten

Soort/variëteit Hoogte (cm) Bijzonderheden
Rhus glabra 450 Gladde sumak. Bladverliezend. Compact groeiend. Met een parasolvormige kroon. Roodachtig tot paars berijpte takken, die wit berijpt zijn. Blad blauwgroen, tegenoverstaand geveerd. In de zomer (juni – juli) groen- tot roodachtige bloemen, gevolgd door roodachtig behaarde vruchten. In herfst rode bladkleur.
Rhus glabra ‘Laciniata’ 450 Als boven, maar met diep ingesneden tegenover elkaar staande, geveerde bladen.
Rhus typhina 450 Fluweelboom, azijnboom. Bloeit in juni – juli met geelgroene kaarsachtige bloemtuilen. Vormt een bijna kaarsrechte dunne stam of verscheidene stammen. Heeft geveerde, vijftien centimeter lange bladen, die getand zijn. Vruchten donker bordeauxrood. Rode tot diepgele herfstkleur. Bladverliezend.
Rhus typhina ‘Dissecta’ 450 Als boven, maar met zeer diep ingesneden, varenachtige bladen. Behoud tot ver in de winter z’n vruchten.
Rhus chinensis ‘Winter Beauty’ 600 of meer Komt uit China en Japan. De samengestelde bladen zijn zeer grof getand. De stelen zijn gevleugeld. Bloeit in juli – augustus met vuilwitte bloemen gevolgd door rode bessen. Heeft een vlammend rode tot dieproze herfstkleur. Bladverliezend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in