Ricinus communis, wonderboom

0
494

Het Parijse park Parque de Bercy ligt langs de Seine ongeveer tegenover de nieuwe Bibliothèque Nationale. In vroeger tijden bevonden zich op een gedeelte van het terrein wijnpakhuizen.

Het decoratieve blad van de wonderboom trekt alle aandacht.

Nu is er een schitterend park aangelegd. Bij een van de gebouwen in het park staat de ‘wonderboom’. De wonderboom is een decoratieve bladplant en ten onrechte nog niet veel te zien in onze tuinen.

Wonderboom of -struik?

Oorspronkelijk komt de wonderboom van het Afrikaanse continent. Daar wordt de plant echt een boom van wel 15 meter hoog. In ons klimaat wordt de wonderboom met veel geluk maar 4 meter hoog. Er zijn soorten die nauwelijks hoger worden dan 1,50 tot 2,50 meter. Deze soorten zijn als struik goed te gebruiken in een brede border.

Ricinus lividus een wonder met rode bladeren

In ons klimaat wordt de wonderboom met veel geluk maar 4 meter hoog. Er zijn soorten die nauwelijks hoger worden dan 1,50 tot 2,50 meter. Deze soorten zijn als struik goed te gebruiken in een brede border. De wonderboom, Ricinus communis, wordt ook wel Palma Christi genoemd.
Het wonder van Ricinus bestaat uit de olie die uit de gespikkelde bonen van de plant wordt geperst. In de geneeskunde wordt deze olie voorgeschreven als purgeermiddel.

Ter plaatse zaaien

Ricinus is in ons klimaat een éénjarige plant. Het beste resultaat is te krijgen als de zaden meteen op de plek gezaaid worden waar de plant in de zomer verder kan uitgroeien. In afzonderlijke potjes zaaien kan ook, maar verspenen overleeft de plant niet. Gezaaid wordt in maart – april in een voedselrijke, humeuze grond. Als er in potten is gezaaid, worden de planten in mei – juni buiten geplant. Grote planten van Ricinus zijn alleen te krijgen als er steeds rijkelijk wordt gesproeid. Het is een echte waterslurper.

Bloem van Ricinus lividus

De warmste plaats is voor de wonderboom vereist.

Groene en rode bladeren

Van Ricinus communis zijn enkele variëteiten in omloop. Er zijn er met groene, bruine en roodpurperen bladeren. Op de foto hierboven is de variëteit lividus te zien. Deze heeft roodpurperen, schildvormige bladeren. De oranje bloemen komen in recht opstaande pluimvormige trossen boven aan de plant. Een echt bruine variant is var. borboniénsis. Groene bladeren met witte nerven heeft de var. zanzibariénsis. De wonderboom behoort tot de wolfsmelkachtige (Euphorbiaceae).

De wonderboom is een fraaie éénjarige plant voor wie de ruimte ervoor heeft. Deze opvallend sierlijke en aandacht trekkende plant komt het beste tot z’n recht wanneer er een grote groep van wordt aangeplant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in