Bladplanten brengen sfeer en karakter

0
462

Een tuin krijgt niet alleen karakter door een uitgekiend kleurenspel van bloeiende planten. Accenten en details geven nu net dat vleugje om een tuin boeiend en karaktervol te maken. Planten die voornamelijk opvallen door hun bladgrootte of bladkleur, brengen rust tussen het kleurgeweld.

Borders met bloeiende vaste planten zijn prachtig om te zien.

Astilboides tabularis

Maar vaste planten bloeien niet het hele tuinseizoen. Het telkens wisselende beeld van bloei en afsterven is een dynamisch gebeuren. Planten die een constante in het dynamisch wisselende beeld van de tuin vormen, brengen de noodzakelijke rust en voegen in het algemeen meer karakter en sfeer toe dan al dat tijdelijke spul. Waarom ook zou je alleen maar bloeiende planten in de tuin zetten? Na verloop van tijd kijk je toch tegen alleen de stengels met bladeren aan. Hosta is zo’n modeplant die door velen op prijs gesteld wordt om het mooie blad. De bloei ervan is weinig betekenisvol. Er zijn veel meer planten die vanwege het fraaie blad, de vorm, de kleur, een plaats verdienen.

Rodgersia en Astilboides zijn voorbeelden van bladplanten die een oase van rust kunnen vormen en bovendien een gevoelig accent aan de tuin geven. Hun bloei is weinig opvallend maar de bladvorm trekt des te meer de aandacht.

Astilboides tabularis heeft groot, golvend rond blad dat langs de randen is ingesneden. Een enkele plant neerzetten heeft weinig effect en een gesloten grote groep al evenmin. Het is typisch een plant die in clusters verspreid een sfeervol karakter aan een plek kan geven. Gecombineerd met bodembedekkende vaste planten zoals zenegroen (Ajuga), Claytonia, scheefbloem (Iberis), hondsdraf (Glechoma), kruipende wederik (Lysimachia mummullaria) enz. ontstaat een fraai contrast in hoogte en grootte van het blad.

Rodgersia aesculifolia heeft kastanjeachtig blad

Juist die contrasten – hoog en laag, textuur van het blad en een beplanting als vlak in contrast met losse planten – veraangenamen het beeld en tonen het gevoel voor detail van de tuinbezitter.
Astilboides tabularis (voorheen Rodgersia tabularis) heeft bladeren die een doorsnede van 90 cm halen. Het blad zit op een korte steel. In de zomer komen roomwitte bloempjes op lange stelen die zich boven het blad verheffen. Astilboides groeit zowel in de zon als in de schaduw. Een humusrijke en constant vochtige grond is nodig. De plant steekt mooi af bij planten met fijndelig blad, zoals varens, of met lijnvormig blad, zoals de lis.

Van Rodgersia zijn veel soorten in omloop. Rodgersia wordt in het Nederlands ook wel ‘kijkblad’ genoemd. Een veelzeggende naam. Zowel Astilboides en Rodgersia behoren tot de familie van de Saxifragaceae, de steenbreekachtigen.

Rodgersia in bloei
Rodgersia in bloei

Twee soorten hiervan, Rodgersia aesculifolia en Rodgersia pinnata, zijn wel de fraaiste. Beide soorten hebben handvormig gedeeld blad.

De soort R. aesculifolia heeft blad, dat lijkt op dat van een paardekastanje (Aesculus hippocastanum). Ook Rodgersia is een bladplant die om z’n karakteristieke blad wordt gehouden. Er komen vijf tot negen deelblaadjes op een stengel. Het blad wordt 15 – 25 cm lang. De verdiept liggende nerven zijn bezet met roestbruine klierhaartjes en leggen een bronskleurige gloed over het blad. De bladstengels hebben deze haartjes ook. In de zomer bloeit Rodgersia met witte, roomwitte of roze bloemen. De bloemen staan op stelen die boven het blad uitgroeien.

Rodgersia’s worden wel als groep geplant. Een standplaats bij de vijverrand of in het moerasdeel bij de vijver geeft een mooi effect: het vlak van de waterspiegel versus de handvormige bladeren. Of in contrast met de lange, zwaardvormige bladeren van de (gele) lis.
Alle Rodgersia’s groeien op zwaar humusrijke en vochtige grond. De bladkleur is mooi donker van kleur in de halfschaduw; in de volle zon wordt deze wat lichter en zweemt naar geel. De vermeerdering van de plant gebeurt door scheuren van de wortelstokken.

De belangrijkste Rodgersia-soorten

Botanische naam Bijzonderheden
Rodgersia aesculifolia Kan 1 meter hoog worden. Heeft decoratief op kastanjeblad lijkend, handgedeeld blad. Bloeit bruin-wit.
Rodgersia henrici Deze plant heeft bronskleurig blad, dat niet op een kastanjeblad lijkt. Bloeit donkerroze. Hoogte tot maximaal 90 cm.
Rodgersia pinnata Heeft ook mooi decoratief bruinachtig blad, dat handvormig gedeeld is. Hoogte tot 1 meter. Bloeit lichtroze.
Rodgersia pinnata ‘Alba’ Wordt ook tot zo’n 1 meter hoog. Bloeit zuiver wit. Blad als voorgaande soort.
Rodgersia podophylla Het blad is bij uitlopen bruin getint; later wordt het donkergroen. Het is een soort die bij gunstige omstandigheden graag woekert. De hoogte is 60 – 100 cm. Bloeikleur wit.
Rodgersia podophylla ‘Smaragd’. Bloeit met roomwitte bloemen. Hoogte 60 cm. Blad donker van kleur.
Rodgersia purdomii Ook een woekeraar. Blad is bij het uitlopen bruin. Bloemen crème-wit. Hoogte 120 cm.
Rodgersia sambucifolia Blad is geveerd (lijkt op blad van de vlierstruik). Bloeit wit en is 80 cm hoog.
Astilboides tabularis
(voorheen Rodgersia tabularis)
Heeft groot, rond blad op korte stengels. Hoogte tot 1 meter. Bloemen wit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in