Salomonszegel is giftig

0
520

Salomonszegel heeft niets uitstaande met koning Salomo en wijsheid is er ook al niet aan te ontlenen. De plant groeit van nature in bossen en op duinhellingen.

Salomonszegel bloeit
in mei – juni

Verspreiding vindt plaats via vogels die de rijpe, donkerblauwe bessen eten. Als tuinplant zijn soorten van salomonszegel goed op hun plaats op een beschaduwde plek. Voorzichtigheid is geboden, want de plant is giftig.

De naam salomonszegel (Polygonatum odoratum) dankt de plant aan littekens die bloeistengels uit voorgaande jaren achterlaten op de wortelstok. Ze zijn te zien als kleine ingedrukte kringen op de wortelstok. De plant komt algemeen voor in Nederland. Langs beschaduwde randen van bossen, op open plekken in bossen en op noordhellingen in de duinen. De grond is meestal licht humusrijk en vochtig. De bloemen zijn langwerpig klokvormig en crèmewit van kleur. Ze hangen in trosjes van drie tot vijf stuks bijeen of als eenling. De stengel met blad en bloem is sierlijk gebogen. Zowel blad als stengel is frisgroen van kleur.

Salomonszegel vruchtbeginsel
Vruchtbeginsel van salomonszegel is gezet

De stengel is kantig van vorm. De bloemen zijn licht geurend, maar je moet wel flink je best doen om de lelieachtige geur te kunnen opsnuiven.

De bevruchte bloemen verdikken zich bij het vruchtbeginsel. In het beginstadium zijn ze net zo groen als de rest van de plant. De vrucht is driehokkig en uiteindelijk rond van vorm. Rijpe bessen hebben een diepblauwe kleur. De bessen hebben op vogels een grote aantrekkingskracht; ze worden door allerlei vogelsoorten gegeten. Via uitwerpselen van vogels worden de zaden verspreid. Na ontkiemen groeit de plant eerst solitair. Hoe langer de plant is gesetteld, des te meer breidt hij zich met uitlopers van de wortelstok uit. Salomonszegel komt in grote groepen voor en merkwaardig genoeg vaak ook in kringen, zoals dit het geval is bij sommige paddestoelen.
Polygonatum is onder meer goed te combineren met Hosta, Convallaria (lelietje-van-dalen), Uvularia, Dicentra (bloedend hartje).

Botanische naam Bijzonderheden Bloeitijd
Polygonatum odoratum ‘Flore Pleno’ Hoogte 60 cm. Geurende variëteit. De bloemen staan alleen. mei – juni
Polygonatum odoratum ‘Variegatum’ Hoogte 60 cm.
Bladeren zijn crème gestreept
mei – juni
Polygonatum verticillatum Kransbladige salomonszegel.
Hoogte 90 cm. Met lange smalle bladeren. Bessen worden bordeauxrood.
juni – juli
Polygonatum biflorum Bladeren opvallend groot.
Hoogte 1,50 m. Bloemkleur wit.
mei – juni
Polygonatum falcatum ‘Variegatum’ Japanse salomonszegel.
Hoogte 30 cm. Blad en bloem kleiner dan van P. odoratum. Stengels van groen overgaand in rood. Bladranden roomwit gerand. Bloemkleur ivoor
juni – begin juli
Polygonatum x hybridum Hoogte 50 – 60 cm.
Bloeit met bruinwitte bloemen. Een gemakkelijke soort voor de tuin.
mei – juni
Polygonatum x hybridum ‘Striatum’ Als boven, maar met wit gestreept blad mei – juni

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in