Rietgras alleen voor botanisten?

0
438

Rietgras is maar weinig te zien aan oevers en in het moerasgedeelte van een vijver. Dat is jammer. Het is een fier groeiende grassoort en inheems in Noord-Europa.

Rietgras lijkt op gewoon riet

De lange stengel, waarop de bloeiwijze in pluim staat, schittert in het zonlicht als was het een fonkelende hellebaard.

De wetenschappelijke naam voor rietgras is Phalaris arundinacae. De plant is van het geslacht kanariegras, lid van de omvangrijke Gramineae-familie. Zelden wordt de plant gekweekt. Tevergeefs zal je ernaar zoeken, zelfs op gespecialiseerde kwekerijen zul je hem niet aantreffen. Wie wel eens botaniseert, zal de plant ongetwijfeld tegenkomen. In moerassen en langs de oevers van strangen, resten van rivierarmen en kreken groeit rietgras in het wild.

Oppervlakkig gezien lijken de groene delen van de plant sprekend op gewoon riet (Phragmites communis).

Close-up bloemaren van rietgras

Het blad is vrijwel even breed, spits en scherp langs de randen. Wanneer rietgras in bloei staat, wordt het verschil pas duidelijk: bij rietgras is de bloempluim symmetrisch geplaatst ten opzichte van de as, bij gewoon riet staat de pluim asymmetrisch op de as en is bovendien meer vertakt.

De kleur van de rietpluim is roestbruin, die van rietgras in de toestand als aar zilverkleurig en pas bij het opengaan roodbruin van tint.

Rietgras is een overblijvende plant. De plant breidt zich uit door middel van onderaardse worteluitlopers. Een sompig natte en humusarme bodem is vereist. Het gras komt het meest tot z’n recht als er een grote groep van wordt geplant. De fier rechtopstaande stengels met pluimen worden anderhalf tot twee meter hoog.

Gewoon riet is mooi, maar rietgras nog fraaier (spoordok in Sneek)

De bloei is in de periode juni – juli.
Een flinke vijver moet er tegenover staan, wil het effect van ruimte door het water niet verloren gaan. In het najaar verdorren de groene delen en worden geelbruin van kleur.

Net zoals bij gewoon riet kan om de twee jaar het verdorde loof worden afgemaaid. Is rietgras eenmaal geplant, dan heb je er in feite weinig werk meer aan; het bedruipt zichzelf. De vraag rijst welke kweker de uitdaging wil aannemen om dit fraaie oevergras op de markt te brengen. Rietgras hoeft dan niet meer alleen in de natuur te groeien om uitsluitend botanisten te boeien. Het leent zich zeker ook uitstekend voor de particuliere tuin en oever(s) in het publieke domein.

Al onze siergrassen

Molinia (pijpenstro)Miscanthus sinensis (prachtriet)Holcus (witbol)Deschampsia (ruwe – bochtige smele)Carex (zegge)Calamagrostis (struisriet)Cyperus involucratus (parapluplant)Cortaderia selloana (pampasgras)Phalaris (rietgras)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here