Sommigen haten cactussen en anderen maken er hun grootste hobby van om de vele geslachten en soorten uit de familie van de Cactaceae te verzamelen, groot te brengen en in bloei te krijgen. Van deze familie bestaan meer dan honderd geslachten en een veelvoud daarvan aan soorten.
De schijven van Opuntia kunnen rijkelijk bezet zijn met ‘vijgen’. |
---|
Wie in het najaar in zuidelijke landen nog even gaat genieten van de laatste warme zonnestralen boven de evenaar, kan in een restaurant als delicatesse wat vijgcactussen op z’n bord krijgen. Behalve op het bordje is een vijgcactus best leuk als decoratieve kuipplant op terras of balkon.
Alleen al van het geslacht Opuntia zijn meer dan tweehonderd soorten bekend. Vele daarvan groeien op het Noord- en Zuid-Amerikaanse continent, de zuidelijke gebieden van Europa en het Afrikaanse continent. Cactussen groeien niet alleen in warme, maar ook in koele gebieden. De vijg- of schijfcactus (Opuntia ficus-indica) is dikwijls te zien in landen rondom de Middellandse Zee. Daar zijn er hagen van te vinden of ze staan als solitair in een tuin. Bij ons is een schijfcactus meestal te koop als potplant, die bloeiend wordt aangeboden. Met een beetje (voor)zorg en geduld kunnen we ze de pot laten ontstijgen. Het kan een flinke plant voor in een kuip worden.
Opuntia groeit met min of meer platte schijven. Die schijven zijn eigenlijk platte stengels. Aan het uiteinde van zo’n schijf staan heel kleine, succulente blaadjes (areolen). Op de schijf staan flinke doorns, meestal in een fascinerend en regelmatig patroon. Bloemen en vruchten ontstaan langs de randen van de schijf, meestal geel of rood. Het zijn felle kleuren, waar je niet zonder te kijken aan voorbijgaat. Het aardige van de vijgcactus is dat de vruchten eetbaar zijn. Ze hebben wat je noemt een wat laffe smaak, een beetje melig zoetzuur tot zoet. Het eetbare deel moet je wel uit het vruchtomhulsel met stekels (glochiden) pellen. Het helpt goed tegen dorst.
Opuntia vereist een voedselarme, zanderige en goed water doorlatende grond. Plant ze in een ruime kuip of grote bloempot. Verwaarloos ze, geef ze niet te veel aandacht! Cactussen gaan vaker dood door te veel water dan door droogte. De plant moet binnen overwinteren. Een temperatuur van 10 – 12 °C is genoeg voor een jonge plant. Een oudere plant kan 2 – 3 °C vorst verdragen. Voor de zekerheid dek je planten die buiten overwinteren af met sparrentakken.
In de lente kan worden gezaaid, maar makkelijker is het om losgelaten leden of een door de midden gesneden schijf te planten. Zet Opuntia op een warme en door de zon beschenen plaats.