Rumex acetosa, veldzuring

Van zuring (Rumex) zijn veel soorten bekend. Je moet een botanisch expert zijn om de soorten te kunnen onderscheiden. Zuring neemt het niet zo nauw met z’n kruisbestuiving; er komen veel bastaarden voor. Egyptenaren, Grieken en Romeinen verzamelden zuring als tafelkruid. Veldzuring bloeit met rode bloemdekbladen Vette maaltijden werden ermee te lijf gegaan. Zuring bevat […]

Rode snijbiet is kleurrijk in moes- en siertuin

Snijbiet zie je haast niet meer in groentenwinkels. Het is een alternatief voor bladspinazie. Rode snijbiet maakt felrode stengels Rode snijbiet is meer en meer in siertuinen te zien. De felrood gekleurde stengels zijn decoratieve accenten tussen andere planten, al of niet voor consumptie. Naast rode snijbiet is er een variëteit met stengels in de […]

Zelf paddestoelen kweken

Zelf paddestoelen kweken is een nog onbekende hobby. Het telen ervan is niet zo moeilijk als misschien wordt gedacht. Wanneer u eenmaal zelf de verse paddestoelen geproefd hebt, raakt u wellicht verslingerd aan deze hobby. Aan veel gerechten kunnen paddestoelen worden toegevoegd. Maar ook licht gebakken in boter smaken ze verrukkelijk. Paddestoelen bevatten veel eiwitten […]

Smullen van bloemen

Culinair gezien staan we misschien nog maar aan het begin van onbegrensde verrassingen. Fusion, sushi en feng-shui zijn al ingeburgerde begrippen. Zelf kruiden en bloemen telen voor consumptie (restaurant De Kas, park Franckendael, Amsterdam) Mobiliteit van de wereldbevolking en moderne elektronica maken, dat onbekende keukengerechten aanlanden op plaatsen, die er ontvankelijk voor zijn. Her en […]

Aardbeien voor tuin en balkon

Hoe later in het seizoen, des te sterker is het aroma van aardbeien. Geïmporteerde aardbeien zijn vrijwel het hele jaar verkrijgbaar. Geïmporteerde aardbeien geuren nauwelijks en ook de smaak hiervan is meestal aan de waterige kant. Dit heeft niets te maken met het land van herkomst, maar is uitsluitend een gevolg van het ras. Aardbeien […]