Trifolium, klaver

0
489

In een gazon verfoei je het als er klaver staat. Je zult er dus niet meteen aan denken om eens klavers in je tuin te halen. Gecultiveerde klaver is echter een prima bodembedekkende plant. Ze groeien uitstekend op moeilijke en donkere plaatsen. Sommige soorten bloeien in de lente, andere aan het begin van de herfst. De meeste hebben zo’n karakteristiek blad, dat je ze daarom alleen al zou nemen.

Klaver komt in vrijwel heel Europa voor, maar niet overal staan dezelfde soorten. Er zijn er die alleen in de zon groeien en er zijn soorten die als een tapijt onder struiken en bomen groeien. Alle hebben gemeen dat ze een dichte en gesloten vegetatie maken. Ze bloeien met witte, violette of rode bloemen.
Klaversoorten worden maar zelden te koop aangeboden en dat is toch heel jammer. Klaver groeit het liefst op een wat zure grond, maar op alle andere gronden doen ze het echter ook goed.

 
Opvallende tekening van de nerven Aantrekkelijke klaver door bronskleurige vlekken

Rode Klaver (Trifolium pratense) is de voornaamste soort. Hiervan zijn heel veel variëteiten. Op de afbeeldingen hierboven staat links Trifolium pratense ‘Susan Smith’ en Trifolium repens ‘Purpurascens’.

Klaverzuring lijkt op klaver, maar is er geen familie van
(afgebeeld: Oxalis acetosella)

Het zijn overblijvende planten die tot de familie van vlinderbloemigen (Papilionaceae) behoren.

Vorm en bouw van klaverzuring (Oxalis) lijkt sprekend op wat voor klaver ook. Ze komen over de hele aardbol voor; van Mexico tot bij de NoordKaap. Het zijn typisch planten die in bossen groeien. In Nederland groeit klaverzuring bij voorkeur onder eiken. Op houtwallen en andere plaatsen in het essenlandschap staan in het voorjaar hele plakkaten met flink grote, witte bloemen te bloeien. Klaverzuring hoort tot de klaverzuringachtigen (Oxalidaceae).

Een gecultiveerde soort en geschikt voor de tuin is Oxalis adenophylla.

Deze bloeit in de lente met grote aantallen lilaroze bloemen. De bloemkelk is van binnen in hoofdzaak wit met daarop lijnvormige lilaroze strepen. Het blad is grijsgroen van kleur.

Wie op zoek is naar het ‘geluksklavertje’ ofte wel klavertje vier, zal die moeten zoeken onder Oxalis deppei. Van oorsprong komt deze klaverzuring uit Mexico en – of je het gelooft of niet: hier komen ze her en der sporadisch (verwilderd) voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in