De berenoor komt uit Zuid-Afrika. De plant moet een plaats in de volle zon hebben om z’n bloemen te kunnen openen. In ons land worden hoofdzakelijk eenjarigen aangeboden, die meestal alleen op te kweken zijn uit zaad. De hybriden van de berenoor zijn op een beschutte plaats overblijvend.
Arctotis hybride ‘Gold Bi-Color’ produceert de hele zomer opvallende bloemen |
---|
Met een lichte afdekking van blad kun je er lang plezier aan beleven.
Van Arctotis bestaan zo’n vijftig soorten. De naam die voorheen werd gebruikt is Venidium. Hybriden hebben lange tijd de naam Venidioarctotis hybride gedragen. Het geslacht behoort tot de Asteraceae. Als eenjarige zijn vooral Arctotis hirsuta en Arctotis grandis in gebruik. Kenmerkend voor het geslacht is de grijsviltige beharing aan de boven- of onderzijde van het blad. Het kenmerk van de hybridesoorten is de donkerkleurige band rond de bloembodem. Ze groeien uit tot een liggende, bodembedekkende beplanting.
Arctotis moet worden geplant op een goed waterdoorlatende, ietwat zandige plaats in de tuin. De hoofdbloei van de plant is aan het begin van juni. De verwelkte bloemen kunnen het beste worden verwijderd. Dit verlengt de bloeiperiode aanzienlijk. Eind augustus loopt de bloei terug. Hybriden zijn gemakkelijk te stekken. Dat kan op elk gewenst moment en ze wortelen snel.
Hybriden van de berenoor worden zo’n vijfenveertig centimeter hoog en breed. De grijzige, donzige beharing zit aan de onderkant van de bladen. Bloemen zijn tot wel tien centimeter groot. Binnen de hybriden zijn er verscheidene tinten verkrijgbaar, variërend van gele tot warmrode tinten.
Goede hybriden van de berenoor
Arctotis hybride ‘Apricot’, bloemkleur is bleekgeel.
Arctotis hybride ‘Dream Coat’, bloemkleur is oranjerood.
Arctotis hybride ‘Flame’, bloemkleur is roodoranje.
Arctotis hybride ‘Gold Bi-Color’, bloemkleur is diepgeel.
Arctotis hybride ‘Wine’, bloemkleur is rozerood.