Schildpadbloem voor een vochtige border

0
537

De schildpadbloem groeit van nature in Noord-Amerika op drassige of vochtige plaatsen. Wie een border heeft, die met name in de zomer goed vochtig is, heeft een fantastische vaste plant aan schildpadbloem en ook een zeer goede snijbloem.

Chelone obliqua kan in de zomer
heel rijk bloeien

De schildpadbloem kan worden gedeeld, gezaaid of gestekt.

Chelone obliqua (rode schildpadbloem) ontleent zijn naam aan de schildvormige bovenlip van de bloemkroon. Het Griekse woord kelone betekent schilpad. Naast de rode schildpadbloem bestaat ook een witbloeiende variëteit, Chelone obliqua ‘Alba’. Een minder bekende soort is Chelone lyonii. Deze soort wordt tot een meter hoog en heeft tot vijftien centimeter lange bladen. De bloemkleur is rozepaars. De plant komt voornamelijk voor in heuvelachtige gebieden van Zuidoost-Amerika.

De rode schildpadbloem (Scrophulariaceae) wordt, met bloeistengels meegerekend, tussen de tachtig tot honderd centimeter hoog. De plant groeit in polvorm, heeft stevige hoekige stengels met daarlangs tegenoverstaand getand blad. Het blad is licht glimmend. De stengels trotseren weer en wind zonder te knakken. Op een winderige plaats in de border is de schildpadbloem dus goed te gebruiken. De schildpadbloem groeit op alle grondsoorten mits deze permanent goed vochtig zijn en blijven. Uitgebloeide bloemstengels worden na de bloei niet afgeknipt. Berijpte of besneeuwde stengels zijn prachtig om te zien. Pas in het voorjaar, eind maart, worden de oude stengels bij de grond afgeknipt. Plant een schildpadbloem in de volle zon of halfschaduw.

Delen, stekken of zaaien

Een schildpadbloem kan in het najaar of voorjaar in kleinere stukken worden gedeeld. Plant ze op een onderlinge afstand van dertig centimeter uit elkaar. Een grote groep in de border is aantrekkelijker dan een eenling. Bewerk de grond voor het planten door deze goed los te woelen en meng er verteerde stalmest doorheen. In het groeiseizoen stelt de schildpadbloem een handje kunstmest (NPK) zeer op prijs. Het komt de bloei ten goede.
Wie een schildpadbloem wil stekken, maakt stek in de zomer. Snij de stengel onder een bladpaar met een scherp mes door. Verwijder de daarboven zittende bladen. Zorg dat er ten minste een bladpaar op de stengel aanwezig is. Verwijder het slappe topstukje. De stek is goed aangeslagen (beworteld) als uit de bladoksel(s) nieuwe scheuten te voorschijn komen.
De schildpadbloem kan eind maart/begin april worden gezaaid in tuin- of potgrond. Zaai in potten. Bij een late nachtvorst kan de pot op een beschutte plaats worden gezet of (tijdelijk) binnen worden gehouden. Bedek het zaaisel met een dun laagje grond en begiet met wat water. Bij het stijgen van de temperatuur vindt kieming beter plaats. Verspeen de jonge kiemen en pot deze op of plant ze in de border op hun definitieve plaats. In het jaar na het planten zullen de planten voor het eerst bloeien.

Voor een optimale groeikracht en bloei

Rooi de planten eens in de vier tot vijf jaar op, scheur of deel ze en plant opnieuw in een bemeste border uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in