Coreopsis verticillata, meisjesogen

0
530

Meisjesogen groeit en bloeit vrijwel altijd in wat voor tuin ook. Het is een vaste plant ingevoerd vanuit het oosten en centraal Noord-Amerika. Een wat minder lieflijker naam voor de plant is luizenbloem. Hoewel het geslacht behoorlijk wat soorten kent, wordt meestal alleen maar Coreopsis verticillata verkocht.

Coreopsis verticillata bloeit met fijne, zonnebloemgele straalbloemen

Meisjesogen houdt niet van blijvend natte voeten. Een goed ontwaterende grond of grond die wat aan de droge kant is, is een ideale uitgangspositie.

Van nature groeit Coreopsis (Compositae) op zandige plaatsen en vormt met tal van andere planten de kruidlaag in droge bossen. Halverwege de achttiende eeuw is de plant in Amerika in cultuur gekomen. In Williamsburg (Virginia) is bij een aantal gerestaureerde koloniale huizen en tuinen een mooie collectie Coreopsis te zien. In deze tuinen mogen alleen planten worden getoond, die al voor het begin van de achttiende eeuw in de Verenigde Staten werden gekweekt.

Coreopsis bloeit onafgebroken met alleenstaande bloemen vanaf halverwege juni tot halverwege oktober. De tweede naam verticillata betekent zoveel als ‘met bladerkransen’. Het loof van de plant is vrijwel naaldvormig en dat duidt op aanpassing aan grote temperatuurverschillen.

Coreopsis kan aan het einde van zomer worden vermeerderd door delen van de pollen.

Meisjesogen groeit met een dicht bladerdek van fijngedeeld blad  

Planten worden op een onderlinge afstand van vijfentwintig centimeter uitgeplant. Bij uitgroeien is de maximale hoogte vijftig centimeter. Plant meisjesogen in groepen aan de rand van de border. Het is een prima afbakening langs hoger groeiende vaste planten.
Hoewel Coreopsis een gezonde groei en bloei vertoont, doet de tweede Nederlandse naam ‘luizenbloem’ minder goeds vermoeden. Soms wordt de plant geteisterd door bladluis, wantsen of meeldauw. De eerste twee genoemde aantastingen zijn goed te bestrijden met Spruzit of Admire. Meeldauw kan worden onderdrukt met Vital of Baycor-schimmelmiddel.

Laat u niet uit het veld slaan, meisjesogen is een betrouwbare vaste plant. Ziekten en plagen komen in deze plant heus niet zo vaak voor, dat je er daarom maar helemaal niet aan zou moeten beginnen. Bovendien is het een uitstekende snijbloem voor op vaas.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in