Coreopsis (meisjesogen/luizenbloem)

0
525

Coreopsis is een kruidachtige plant (composietenfamilie), die verwant is aan de zonnebloem. Wordt als vaste plant en als eenjarige gekweekt. Ze zijn geliefd door de felgekleurde bloemen. Deze mooie borderplant met smal, lichtgroen blad wordt circa 25 tot 50 cm hoog. Stelt weinig eisen aan de grond, maar staat graag in een vochtige, lichtdoorlatende aarde en moet zeker bij droog weer regelmatig worden begoten. Kan in de volle zon, maar verdraagt ook halfschaduw. De bloeitijd is rond juni t/m augustus. Coreopsis is een grote favoriet van bijen en vlinders en is een prima snijbloem. Plant bij voorkeur in groepen.

Coreopsis grandiflora 'Early Sunrise'
Coreopsis grandiflora ‘Early Sunrise’

Coreopsis is een overblijvende plant, maar is matig winterhard. Het is aan te bevelen Coreopsis om de paar jaar opnieuw te zaaien. Zaai in het voorjaar in de koude bak of binnen bij een temperatuur van 13 tot 16 °C aan het einde van de winter of aan het begin van het voorjaar. De kiemtijd is 7 tot 14 dagen. Vermeerderen kan ook door de plant in het voorjaar te delen en de zo verkregen pollen opnieuw en apart terug te planten.

Verzorging

Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemstengels om de bloeiperiode te verlengen. Snoei de plant in de herfst (september) tot op 15 tot 20 cm terug. Dit bevordert de winterhardheid een beetje.
Coreopsis is gevoelig voor luizen, wantsen en meeldauw. Te bestrijden met Spruzit en Vital (Ecostyle) of Microsulfo (Bayer).

Combineren

Coreopsis kan goed worden gecombineerd met Phlox, duizendblad, Salvia.

Soorten of variëteiten

Coreopsis grandiflora ‘Early Sunrise’: goudgele, enkelvoudige bloemen, bloeitijd juni t/m september
Coreopsis grandiflora ‘Illico’: goudgele, halfdubbele bloemen, bloeitijd juni – augustus
Coreopsis verticillata ‘Moonbeam’: lichtgele bloemen, bloeitijd juli – augustus; wordt 40 tot 50 cm hoog, staat graag op een zonnige plek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in