Geranium macrorrhizum, een geurende bodembedekker

0
597

Winterharde geraniums zijn gemakkelijk te houden planten. De meeste soorten bedekken de bodem en onderdrukken daarmee ongewenste kruiden. Het zijn bovendien planten die lang en vroeg bloeien.

G. macrorrhizum ‘Ingwersen’s Variety’ bloeit met bleekroze bloemen

Geranium macrorrhizum is zo’n soort en er bestaan diverse cultuurvariëteiten van.
Bijna alle geraniumsoorten groeien op alle gronden. Ze zijn wat je noemt betrekkelijk bodemvaag. Vele groeien goed (behalve alpinesoorten) in de volle zon en halfschaduw. Op een goed doorlatende zandige en humusrijke grond, die voldoende vochtig kan blijven, groeien ze het beste. Een extra bemesting met stalmest of kunstmest zorgt er weliswaar voor dat ze flink uitgroeien en veel blad vormen. Maar de plant wordt in z’n geheel slapper, gaat doorhangen en bloeit minder. Op zure gronden (lage pH) blijft de plant en met name het blad kleiner. Een beetje kalk in de grond doet geraniums beter en langer bloeien.

Herkomst

Van oorsprong komen de geraniumsoorten die wij over het algemeen gebruiken, uit Zuid-Europa. Ze zijn in de zestiende eeuw ingevoerd. Inheems zijn in Nederland enkele een- en tweejarige soorten. Nieuwere soorten komen uit China. Nu zijn er rond de honderd soorten bekend. Lichte verwarring bestaat nog steeds met betrekking tot de indeling: is alles geranium of moet het geslacht gesplitst zijn/worden in ook Pelargonium en Erodium? Hoe het ook zij, geranium is afgeleid van het Griekse woord Geranos, dat kraanvogel betekent.

De bloemen van G. macrorrhizum hebben kroonbladen met een lange, gewimperde nagel en lange meeldraden

Wintergroen en citroengeur

Geranium macrorrhizum is een sterke bodembedekkende plant. Macrorrhizum duidt er al op hoe de plant zich voortplant: met worteluitlopers. De plant wordt 50 cm hoog en zeker 60 cm breed. De plant wordt in hoofdzaak in tuinen toegepast; in openbare plantsoenen zou het een prima onderbeplanting van heesters en bomen kunnen zijn. Deze geranium plant je als groep.

Wordt de plant te groot, dan kan er zonder probleem een stuk wortelstengel worden afgesneden en worden geplant. Wortelen doet hij vanzelf, zo er niet al wortels aan het (kruipende) stengeldeel zitten. Bij aanraking van het blad komen etherische oliën vrij, die een doordringende citroengeur afgeven. Deze geranium blijft grotendeels wintergroen en behoudt z’n blad.

G. macrorrhizum ‘Bevan’s Variety’ is een goede en lange bloeier

In het najaar verkleurt een deel van het blad via bruinoranje naar geel.

Eind mei tot ver in juli zorgen bloemen voor een onafgebroken intense bloei. De bloemen staan op lange stelen boven het blad. Zowel stelen en bladeren zijn licht behaard. Sommige mensen zijn wat allergisch voor de macrorrhizum; bij aanraking van het blad kan de huid rood uitslaan en een wat branderig gevoel geven.

Cultuurvariëteiten

Naast de hiervoor beschreven geranium zijn er natuurlijk nog heel veel andere geraniums in soorten.

Geschikte variëteiten voor de tuin

Variëteitsnaam Kleur Hoogte (cm) Breedte
‘Album’ wit 50 60
‘Bevan’s Variety’ paarsrood 50 60
‘Czakor’ lilarood 30 60
‘Ingwersen’s Variety’ lichtroze 50 60
‘Spessart’ witroze 40 30

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in