Geranium sanquineum, bloedooievaarsbek

0
572

Bloedooievaarsbek, een mond vol voor een plantje, dat zich met een wortelstok zijn plaatsje tussen andere planten zoekt. Deze ooievaarsbek komt verwilderd voor in Nederland en België.

Bij Geranium sanquineum zijn de kroonbladen diep ingekeept

In België is deze ooievaarsbek op enkele plaatsen te vinden in het stroomdal van de Maas en heel zuidelijk in de Ardennen. In Midden- en Zuid-Europa komt de plant wel van nature voor op open droge plaatsen. Een uitstekende tuinplant voor een plaats in de volle zon, waar de fel magentakleurige bloemen je als het ware aanstaren.

Geranium sanquineum wordt vertaald als bloedooievaarsbek. Bloedrood zou je dan denken als het over de kleur van de bloem gaat. Maar nee, de kleur van de bloem is magentaroze. Verder is er ook niets bloederigs aan deze ooievaarsbek te ontdekken. Er zijn andere soorten van geranium, die meer associatie met bloed oproepen, zoals Geranium phaeum. Daarvan is de bloemkleur tenminste geoxydeerd rood. Een bloedooievaarsbek is een prima plant om een stukje grond te bedekken of om vriendelijk over een muurtje of een stuk rots in de rotstuin te buitelen. De plant wordt tussen de twintig tot veertig centimeter hoog. Bloemen verschijnen vrijwel onafgebroken in de maanden mei tot ver in augustus. Bloemen zijn alleenstaand of staan in een klein scherm. Bladeren van de bloedooievaarsbek zijn op zich decoratief. Ze zijn handvormig en diep ingesneden. Stengels zijn licht behaard. De plant is tweeslachtig.
Een bloedooievaarsbek vermeerdert zichzelf door middel van rizomen. Dit zijn stengels, die over of onder de grond kruipen en tijdens de verbreiding wortels vormen. Verdikkingen in de stengel wijzen op voedselopslag. Door wortels met blad van de plant te snijden kun je meer nieuwe planten krijgen.

Andere soorten

Botanische naam hoogte (cm) bloemkleur
Geranium sanquineum 20 magentaroze
Geranium sanquineum ‘Alba’ 20 helderwit
Geranium sanquineum ‘Max Frei’ 20 lilarood
Geranium sanquineum ‘Vision’ 20 dieproze
Geranium sanquineum var. striatum 20 roze

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in