Hedychium coccineum

0
618

Hedychium coccineum komt uit zuidelijk Azië en groeit met name nabij het Himalayagebergte. Soorten van dit geslacht kunnen een aanzienlijke portie kou verdragen. Iets, wat je bij het zien van de plant niet verwacht. Door de bijzondere uitstraling van de bloem denk je te maken te hebben met een tropische of subtropische plant. Zeker voor

Hedychium coccineum bloeit met indrukwekkende, verticale bloemaren

wie over een koude kas beschikt, is dit een unieke plant, waaraan je lang plezier kunt beleven.

Hedychium coccineum (Zingiberaceae) is er één uit een geslacht met meer dan 40 soorten, waarvan de meeste in India, de Himalaya of Bhutan groeien, vrijwel allemaal in het hooggebergte. Hedychium gardnerianum komt in Nieuw-Zeeland zo overvloedig voor, dat hij daar als onkruid wordt beschouwd. Hedychium is maar zelden te koop, helaas. Het is een sterke plant met mooi en overvloedig loof, die zeker in de tuin op een beschutte plaats kan worden gehouden. Ze zijn te beschouwen als overblijvende vaste planten. In een (koude) kas kan de plant zonder gevaar overwinteren en kan vele jaren bloemen produceren, die als snijbloem zeker afzet zullen vinden. De bloem van Hedychium is op vaas lang houdbaar, geurt lekker en bezit zeker een mate van schoonheid.

Hedychium coccineum prefereert een humusrijke, goed water doorlatende grond. Ze bloeien vanaf het begin van de zomer tot aan een eerste nachtvorst. Door bloemen af te knippen wordt de bloei juist bevorderd. Bloemaren worden tot 25 centimeter lang. Opvallend aan de bloem zijn de lange meeldraden. Bloemen zijn er in de kleur licht koraalrood tot felrood. De bladen zijn diepgroen met een opvallende middennerf. De bladen zijn lancetvormig en sierlijk van vorm. De plant wordt tot circa 1 meter hoog en 1 meter breed. Vermeerderen door delen of zaaien in het najaar. Hedychium groeit met wortelrhizomen.

Andere geschikte soorten voor buiten zijn Hedychium densiflorum, die met oranje of oranjegele bloemen bloeit en tot 1½ meter hoog wordt. Hedychium gardnerianum, met rood en geel gekleurde bloemen, wordt tot 2½ meter hoog. Voor in de kas is Hedychium coronarium geschikt. Die bloeit met satijnwitte bloemen met pastelgele vlekken erop. Hedychium coronarium ‘Stephen’ bloeit met fel oranjekleurige bloemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in