Houttuynia cordata ‘Chameleon’

0
584

Planten met de kleuren van de regenboog komen niet zoveel voor. En ééntje, die langzaam maar zeker met het vorderen van het seizoen z’n volle kleurenpracht toont, is al helemaal een bijzonderheid. Een kameleon neemt de kleur aan van de ondergrond waar hij zich op een bepaald moment bevindt.

Houttuynia cordata ‘Chameleon’ staat er goed op met z’n zachte tinten groen, rood, roze en geel

Snelle veranderingen zijn dan mogelijk. Anders is het gesteld met de vaste plant Houttuynia. Zijn bladeren nemen geleidelijk de kleuren groen, rood en geel aan. Wie wel in is voor een bonte vertoning, kan z’n hart ophalen aan deze boeiende plant.

Houttuynia behoort tot de kleine familie Saururaceae. Het is een plant die zich al kruipend uitbreidt. Vooral op vochtige grond en langs de waterkant doet de plant het uitstekend. De plant leent zich bijzonder goed als onderbeplanting van licht doorlatende struiken of ook in combinatie met bijvoorbeeld solitaire planten als Astilboides of Rodgersia.
Houttuynia cordata en Houttuynia cordata ‘Plena’ groeien het liefst in de halfschaduw, terwijl Houttuynia cordata ‘Chameleon’ het beste uitkomt in een zonrijke situatie.

Houttuynia wordt tussen vijftien tot vijfendertig centimeter hoog. De breedtegroei is onbeperkt. Plantafstand op vijfenveertig centimeter onderling.
Kenmerkend voor de soort zijn de rode stengels met bladeren die sterk aromatisch zijn. Ze ruiken naar sinaasappelen. In het voorjaar verschijnen opgaande stengels met aren vol kleine witte bloempjes.

Houttuynia is gemakkelijk te vermeerderen door de plant in het voorjaar te scheuren of uitlopers met wortels eraan af te snijden.
Een klimplant die ook verschillende bladkleuringen vertoont is Actinidia kolomikta.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in