Voor koude plaatsen: longkruid

0
522

Van longkruid zijn drie soorten aantrekkelijk voor de tuin. Alle soorten en variëteiten bloeien in maart – april. Sommige soorten hebben min of meer duidelijke witte vlekken op het blad, andere weer niet. Pulmonaria saccharata ‘Mrs. Moon’ heeft helderwitte vlekken op het blad en lijkt met twee kleuren bloemen te bloeien.

Pulmonaria saccharata ‘Mrs. Moon’ bloeit lilarood

Als deze soort longkruid in het voorjaar bloeit, vallen de kleurige bloemen op. Ze bevatten tinten van blauw, rood en roze.

Net uitgelopen en oudere bloemen bepalen het effect van tweekleurigheid

Het doet vermoeden dat de plant met twee verschillende bloemkleuren bloeit. In feite is het een kwestie van verbloeien van de hoofdkleur.

In het beginstadium is de bloemkleur rozerood en wordt gaandeweg paars tot blauw. De bloeiwijze bestaat uit schermen met buisvormige bloemen. Bij deze soort is de bloemstijl lang en zijn er korte meeldraden. Andere soorten kunnen een korte bloemstijl hebben met lange meeldraden. Dit verschijnsel is typisch voor longkruid. Het staat in de botanie bekend onder de naam dimorphie.

De tweede naam van longkruid saccharata is afgeleid van het Latijnse woord saccharia = suiker.

Aan het einde van de bloei zijn de bloemen paarsblauw

De witte vlekken op het blad geven de indruk dat er suiker over het blad is uitgestrooid.

Pulmonaria saccharata ‘Mrs. Moon’ heeft spits toelopend, behaard blad en wordt niet hoger dan dertig centimeter. De groeiwijze is polvormig; de pollen worden tot veertig centimeter breed. Een aantal pollen bij elkaar kunnen de bodem volledig bedekken en onderdrukken zo de groei van onkruid. De plant kan zich door zaad zelf uitzaaien. Longkruid is goed te combineren met Hosta, voorjaarsbloeiende bolgewassen zoals narcis, keizerskroon e.d.

Alle soorten longkruid groeien goed op koude en onbeschutte plaatsen, zowel in halfschaduw als op beschaduwde plaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in