Nepeta, kattekruid

0
490

Veel mensen vinden het vervelend als vooral de kat van de buren hun tuin als kattenbak gebruiken. Veel heeft dit te maken met territoriumgedrag.

Kattekruid (Nepeta) is een fraaie afzoming voor een border

Hij of zij wil z’n gebied afbakenen en z’n aanwezigheid voor andere soortgenoten kenbaar maken. Er zijn planten waar katten graag in gaan liggen, zoals kattekruid. De aromatische geur van kattekruid spreekt kennelijk tot de verbeelding van de kat. Wie z’n kat eens wil verwennen, plant een paar toeven met kattekruid. Het aroma maakt katten vooral rustig; ze vinden het heerlijk om ermee te spelen al gaat die speelsheid soms zo ver dat ze de plant uitgraven. Wie geen kat heeft, vindt in kattekruid een uitstekende randbeplanting om een border mee af te zomen.

Kattekruid (Nepeta) bestaat uit meer dan tweehonderd soorten, waarvan er maar een paar in ons klimaat goed gedijen. Kattekruid groeit van nature in Eurazië, de (tropische) berggebieden van Zuid-Afrika en in Noord-Afrika. Het geslacht behoort tot de familie van de Lamiaceae. Veel soorten zijn gehybridiseerd en zijn daardoor uitstekende tuinplanten. Kattekruid wordt al van oudsher gebruikt in kruidentuinen, meestal als randbeplanting, een medicinale werking is niet bekend. Kattekruid is een gemakkelijk te houden plant, vooral op plaatsen die de hele dag blootgesteld zijn aan de zon. Op een humusrijke en droge grond is kattekruid uitstekend op zijn plaats. Kattekruid is een goede bodembedekkende plant. Je moet wel rekening houden met het feit, dat ze andere, minder sterke planten kunnen overwoekeren. Geef kattekruid dus de ruimte. Plant ze op een onderlinge afstand van vijftig centimeter. Er zal dan voldoende sluiting tussen de planten onderling komen. Vooral voor de werking als rand of als haagje is dit van belang.

  Nepeta x faassenii
Nepeta x faassenii ‘Six Hills Giant’ bloeit… …uitbundig en is grootbloemig

Kattekruid is heel mooi te gebruiken als afzoming van vakken met rozenbeplanting, maar is ook heel mooi om er grote plantvakken mee in te richten. Kattekruid kun je in de zomer in bedwang houden door de nodige stengels weg te knippen. Aan het eind van het seizoen worden de planten bij de grond af weggeknipt. Het is de enige manier om flinke planten te krijgen en om ze in bedwang te houden. Om meer planten te krijgen kunnen ze aan het eind van de lente worden gedeeld. In de zomer is er goed stek van te maken. Bepoeder de stek met groeistof (Rizopon). Zaaien levert niet zulke beste resultaten op.

Andere Nepeta’s

Soort/variëteit Hoogte (cm) Bijzonderheden
Nepeta catarica 100 Winterhard. Vertakte stengels. Grijsgroen blad. Witte bloemen.
Nepeta x faassenii 45 Struikachtige, overblijvende plant. Geschikt als rand- en haagbeplanting en voor de rotstuin. Sterke breedtegroei. Grijsachtig groene bladen, geurend. Violetblauwe bloemen.
Nepeta x faassenii ‘Dropmore Blue’ 45 Met rechtopgaande stengels. Bloemen in kransen. Lavendelblauw van kleur.
Nepeta x faassenii ‘Six Hills Giant’ 50 Grootbloemig. Bloemkleur donker lavendelkleurig. Uitgebloeide stengels verwijderen om de bloeitijd te verlengen.
Nepeta x faassenii ‘Walker’s Blue’ 40 Fijnbladig. Bloemkleur licht lavendel. Bloemen in lange, aarvormige trossen.
Nepeta racemosa 30 Uit de Kaukasus en het noorden van Iran (is ook bekend als Nepeta mussinii). Bloemen in lange schijnkransen rond de stengel. Kenmerkend zijn de behaarde bloemen. Lavendelkleurig.
Nepeta racemosa ‘Blue Wonder’ 30 Met violetblauwe bloemen. Breed uitgroeiend.
Nepeta racemosa ‘Snowflake’ 30 Met witte bloemen in losse kransen.
Nepeta nervosa 60 Struikachtig groeiende, overblijvende plant. Langwerpige bladen met een diep liggende nerf. Bloemen in dikke schijnkransen. Helderblauw van kleur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in