Platycodon is geschikt voor streken langs de kust

0
481

Een plaats in de verzengende zon, zouthoudende neerslag, het kan het

Platycodon grandiflorus
P. grandiflorus ‘Perlmutterschale’ is wel heel fraai
 
Platycodon grandiflorus
Ballonklokje (Platycodon grandiflorus)
 
Platycodon grandiflorus var. album

ballonklokje allemaal niet deren. De plant voelt zich er uitstekend onder. Wie in het kustgebied woont, weet hoe lastig het is om planten te vinden, die opgewassen zijn tegen de omstandigheden daar. Met het ballonklokje moet je geduld hebben. De plant doet er soms lang over om goed aan te slaan, maar dan heb je ook wat moois.

Het ballonklokje of Chinees klokje (Platycodon grandiflorus) behoort tot de klokjesachtigen (Campanulaceae). Van oorsprong komt dit geslacht uit Japan, China, Oost-Siberië en Korea. De hoofdbloei valt in juni – augustus. Een ballonklokje wordt veertig tot zestig centimeter hoog. Plant op een onderlinge afstand van dertig centimeter in humusrijke, goed water doorlatende grond. De humus in de grond is belangrijk om voldoende water vast te houden. Het ballonklokje heeft dat nodig.

Het ballonklokje dankt zijn naam aan de opgeblazen bloemknop, voordat deze opengaat. Het is een echt sierlijke ballonvorm. De bloemen zijn vijf tot acht centimeter groot. Ze zijn alleenstaand of komen in trossen voor. De bladen staan in kransen of tegenoverstaand. De bovenste bladen staan verspreid. De bladen zijn groen, maar hebben een blauwe waas daarover.

Een ballonklokje heeft er een hekel aan om verplant te worden. Door scheuren of delen van de plant in het najaar kan de plant worden vermeerderd, maar plaatst het ballonklokje wel even op achterstand in zijn ontwikkeling. Beter is het om meteen een flink grote groep ballonklokjes aan te planten. Het ballonklokje vormt ‘nette’, ronde pollen. Het is een volkomen winterharde, overblijvende vaste plant.

Variëteiten

Platycodon grandiflorus var. album: bloeit wit.
Platycodon grandiflorus var. mariesii-album: bloeit vuilwit of met zeer lichte, lilablauwe bloemen.
Platycodon grandiflorus ‘Fuji Blue’: grote, blauwe bloemen.
Platycodon grandiflorus ‘Hakone Blue’: dubbele bloembladen, blauw.
Platycodon grandiflorus ‘Perlmutterschale’: grote, roze bloemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in