Na een lange tijd met sombere en soms echt koude dagen missen de eerste voorjaarszonnestralen hun uitwerking niet. Felle kleuren spreken ons in het voorjaar behoorlijk aan. Het felle geel van Forsythia projecteert zich al heel vroeg in het voorjaar op het netvlies.
In het voorjaar bloeiende primula’s zijn er in de felste kleuren |
---|
Bloemenstalletjes doen daar nog een schepje bovenop en prijzen de vroeg bloeiende Primula in een veelkleurig palet aan.
Van huis naar tuin
De naam Primula betekent niet voor niets eersteling. Vooral soorten van de groep polyanthus bloeien al heel vroeg. Wat in het voorjaar in stalletjes aan primula’s wordt aangeboden, is de laag groeiende Primula polyanthus. Ze zijn er in wit, roze, Bordeauxrood, felgeel, licht- en donkerblauw. Aan een uitstalling van al die felle kleuren kun je eigenlijk niet voorbijgaan. De meeste mensen kopen zo’n primula voor in de vensterbank. Het geeft het frisse voorjaarsgevoel aan je woonkamer.
Primula polyanthus bloeit met bloemen in tuilen |
Alle primula’s van de Polyanthus-groep hebben een felgeel honingmerk |
---|
Boven de verwarming is deze primula snel verlept. Regelmatig water geven verlengt het plezier, dat je eraan kunt beleven. Is de bloei over, dan is het lot de vuilnisbak. Jammer, Primula kan na gebruik in de huiskamer buiten worden gezet. Kies een beschaduwde plaats uit met een beetje vocht in de grond en je hebt er het volgende jaar opnieuw plezier van.
Buiten, wel te verstaan.
Verzorging
Het blad van deze primula is vlezig, felgroen met ietwat omgekrulde randen. Het zijn laagblijvende planten. Ze worden niet meer dan 15 centimeter hoog. Plant deze primula op een humusrijke of kleiige en kalkrijke grond, in de volle zon of halfschaduw.
Het is beslist geen plant voor een natte of blijvend vochtige grond, maar geef bij droogte veel water. Verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig om ongewenst uitzaaien te voorkomen. Of laat zaaddozen ontstaan om het zaad te kunnen verzamelen. Hoewel ze bestand zijn tegen strenge vorst, is een lichte afdekking met blad aan te bevelen. In het najaar kan de plant worden gescheurd of gedeeld.
Larven van de taxuskever kunnen de wortels aanvreten, vooral bij planten in potten.