Vetkruid doet het overal

0
488

Vetkruid staat in veel tuinen. Het is een plant waar je geen omkijken naar hebt.

Vetkruid vormt een compact vlak als het in een grote groep is geplant (op de achtergrond in combinatie met koninginnekruid (Eupatorium)

Op droge en natte gronden en alles wat daartussen nog mogelijk is, groeit het. Een plaats in de zon of halfschaduw; ’t is altijd goed. Vetkruid is pas echt imponerend als er een flink grote groep van staat.

Platte schermen

Sedum spectabile is de volledige naam van deze plant. En zoals de tweede naam spectabile = prachtig al aangeeft, heeft de plant mooi en opvallend grijsgroen blad en grote vaalroze tot bruinrode platte bloemschermen, die samen een prachtige combinatie vormen. In september tot en met oktober vormt de bloeiende plant een hoogtepunt in de border. In dezelfde tijd zijn ook herfstaster en chrysant op het toppunt van hun bloei en kunnen een mooie combinatie met vetkruid vormen.

Vetkruid heeft opvallend grote schermen. Tot wel twintig centimeter in doorsnede is echt geen uitzondering. Aan de top van de plant komen verscheidene schermen tot ontwikkeling zonder dat de plant zichtbaar onder het gewicht lijdt. Sedum spectabile wordt tot zestig centimeter hoog.

Grote schermen
 
Vetkruid is goed te gebruiken in de overgang tussen lage en hoge planten. Hier met op de voorgrond het leverbloempje (Hepatica) Van dichtbij zijn de schermen echt groot. Dan ook blijkt een scherm een veelbloemige tuil te zijn

Bloemen van vetkruid zijn prima voor op vaas. Vlinders, hommels en bijen vliegen af en aan tijdens de bloei voor de laatste mogelijkheid om nectar te verzamelen. En voor wie dit allemaal nog niet genoeg schouwspel oplevert: schildpadden zijn verzot op het sappige en malse blad van vetkruid.
Een heel bijzonder schouwspel leveren de uitgebloeide schermen op wanneer ze bedekt zijn met een laagje rijp of sneeuw.

Verzorging

Vetkruid wordt na de bloei of aan het eind van het najaar niet afgeknipt. De stengels met bladeren en bloemen laten we de winter overstaan. Pas in het voorjaar, als de nieuwe ogen aan de voet van de plant zijn te zien, worden de oude stengels afgeknipt.

Variëteit Kleur Hoogte (cm)
‘Brilliant’ karmijnroze 30 – 45
‘Carmen’ roze 40 – 60
‘Herbstfreude’ bruinrood 40 – 60
‘Iceberg’ witgeel 45

Nog meer succulenten

Echeveria – – Sempervivum – – Aloë & AgaveSedumSedum ‘Matrona’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in