Oenothera, teunisbloem

0
530

De teunisbloem komt van oorsprong uit de gematigde streken van Noord- en Zuid-Amerika. Enkele soorten daarvan zijn verwilderd in Europa. Zo is de grote teunisbloem (Oenothera erythrosepala) dikwijls in groten getale in juni en juli in bermen langs wegen en vaarten te zien. Voor de tuin is de grootbloemige teunisbloem en de heester teunisbloem van belang. Beide soorten bloeien evenals de wilde soorten voornamelijk vanaf juni tot het einde van de zomer.

 
O. speciosa ‘Siskiyou’ heeft een schotelvormige grote bloem O. macrocarpa werd in het verleden O. missouriensis genoemd.

De teunisbloem wordt vooral in de nacht bezocht door insecten. Dan worden de bloemen bestoven. De hier beschreven soorten geuren vooral in de nacht. Overdag zijn de bloemen van deze soorten open.

Oenothera erythrosepala groeit langs bermen van wegen en vaarten

Van enkele andere soorten teunisbloem is bekend dat de bloem zelfs overdag niet opengaat. Uit de zaden van de teunisbloem wordt onverzadigd vetzuur gewonnen, dat onder meer in margarine kan worden verwerkt.

De grote teunisbloem (Oenothera erythrosepala) is een overblijvende plant en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Op schrale en licht vochtige gronden langs boszomen en na een bosbrand ontwikkelt de plant zich graag op opengevallen plaatsen. De plant heeft rechtopgaande stengels, waaraan bloemen komen in eindstandige knoppen. De plant kan één tot anderhalve meter hoog worden. De bloemen zijn heldergeel. De kroonbladen (knop) is roodachtigbruin. De bloemen bloeien één tot twee dagen en sterven dan af. De plant is in ons klimaat volkomen winterhard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Soort/variëteit Hoogte (cm) Bijzonderheden
Oenothera fruticosa ssp. glauca 70 Bloei: juni – juli
Bloem zwavelgeel. Knop rood getint
Oenothera fruticosa ssp. glauca ‘Fyrverkeri’ 40 Bloei: juni – september
Bloemknop glimmend rood. Bloemkleur geel
Oenothera fruticosa ssp. glauca ‘Hohes Licht’ 60 Bloei: juni – augustus
Zeer helder geel
Oenothera fruticosa ssp. glauca ‘Yellow River’ 60 Bloei: juni – augustus
Bloemknop groen tot lichtrood. Bloem diepgeel
Oenothera macrocarpa 20 Bloei: juni – oktober
Liggende tot kruipende plant. Grote, gele bloemen
Oenothera speciosa 45 – 60 Bloei: juni – juli
Roze getinte, witte bloem
Oenothera speciosa
‘Rosea’
45 Bloei: juni – juli
Bloem met rozerode rand, rood geaderd, geel hart
Oenothera speciosa ‘Siskiyou’ 45 – 60 Bloei: juni – augustus
Bloem groot, verder als ‘Rosea’