Cestrum x ‘Newellii’ ruikt ranzig

0
391

Giftig: alle delen van de plant en toch te koop. Dit is kort samengevat het slechtste dat van Cestrum kan worden gezegd. Voor de rest een leuke half klimmende plant. Half klimmend? Ja, met een beetje hulp in het geleiden kan de plant een hoogte bereiken van om en nabij de twee meter.

Cestrum x ‘Newellii’ heeft
geurloze bloemen in tuilen

Leuk voor iedereen die eens wat anders op z’n balkon wil dan een Suzanne met haar mooie ogen (Ipomoea).

Cestrum is er één uit de familie van de nachtschadeachtigen (Solanaceae). Planten van dit geslacht groeien in Zuid- en Midden-Amerika als onkruid. Maar zijn mooi genoeg om hier in ons kille klimaat te worden vertroeteld. Werk heb je wel aan deze plant. Ze groeien rommelig en – als je niet ingrijpt – warrig dooreen. Geregeld uit elkaar halen en opbinden aan bamboestokken is nodig om een mooie, elegant van vorm groeiende plant te houden. Cestrum moet op een plaats staan waar het door de zon een groot deel van de dag een aangenaam warm is.

Alle delen van de plant zijn dus giftig, maar het is niet zo dat je bij aanraking direct onwel wordt of doktershulp zou moeten inroepen. Beter is het om de plant buiten het bereik van kinderen te houden. Zij plukken er wel eens een blaadje af om er op te sabbelen. Wanneer een blad wordt gekneusd, wordt een onaangename geur verspreid. Die van bittere gal.
Cestrum heeft glanzend groene, gaafrandige bladeren. Bloemen verschijnen op het eind van de stengels in samengestelde tros. Het zijn vrij kleine buis- of urnvormige bloemen. De plant bloeit het hele seizoen door met karmozijnrode bloemen. Ze geuren absoluut niet.

Cestrum x ‘Newellii’ heeft veel begeleiding nodig om een fatsoenlijke plant te blijven

Na de bloei komen er karmozijnrode bessen aan de plant, die ook behoorlijk giftig zijn. Cestrum x ‘Newelllii’ is een kruising van Cestrum elegans en Cestrum fasciculatum.

Cestrum stekken

Cestrum is te vermenigvuldigen door middel van topstek. Een topstek van circa twaalf centimeter is lang genoeg. Neem boven het laatste blad de rest van de top weg. Bepoeder de stek en plant die in een licht humeus mengsel. Onder glas is het resultaat het beste. Wat warmte in de grond doet de beworteling sneller verlopen.
Na beworteling wordt de jonge stek opgepot in een humusrijk mengsel. Verpot de jonge plant geregeld. Cestrum moet geregeld een flinke hoeveelheid water krijgen. Eenmaal per veertien dagen de plant vloeibare kamerplantenmest geven. De plant wordt halverwege de herfst teruggesnoeid. Kort de plant met driekwart van z’n lengte in. Laat de plant binnen overwinteren in een koele, maar vorstvrije kamer. In het voorjaar de plant verpotten en nieuwe grond voor kamerplanten geven.

Andere soorten

Soort Hoogte (cm) Bijzonderheden
Cestrum aurantiacum 800 Bladverliezend. In kas groenblijvend. In zomer en herfst zachtoranje bloemen. Witte bes.
Cestrum elegans 300 Bladverliezend. In kas groenblijvend. Aan het einde van de zomer en in de winter paarsrode bloemen. Paarse bes.
Cestrum elegans
‘Smithii’
300 Bladverliezend. In kas groenblijvend. Aan het einde van de zomer en in de winter zalmroze bloemen. Donkerroze bes.
Cestrum fasciculatum 300 Bladverliezend. In kas groenblijvend. Bloeit de hele zomer met scharlakenrode behaarde bloemen in hangende tros. Behaard blad. Rode bes.
Cestrum nocturnum 350 Groenblijvend. Bloeit met groenwitte bloemen. Bloemen geuren ’s nachts sterk zoetig. Groene bessen die later glazig wit worden. Behaard blad. Rode bes.
Cestrum parqui 300 Bloeit met geelgroene bloemen, die ’s nachts geuren. Zaait zichzelf gemakkelijk uit, groeit als ‘onkruid’. Zwarte vruchten.

Nachtschadeachtigen

CestrumStreptosolenIochromaBrugmansiaIochroma
NachtschadeSolanum ‘Rantonettii’Solanum jaminoides ‘Album’Lampionplant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here