Sanquisorba minor, klein sorbenkruid

0
449

Klein sorbenkruid, kleine pimpernel, bloedkruid, pimpinel zijn lieflijke namen voor dit kruid, dat vooral goed te gebruiken is in soepen, sauzen en patés. Behalve als keukenkruid is de plant vanwege het varenachtige blad een sierlijke kruidenplant in de tuin.

Blad van Sanquisorba minor heeft getande blaadjes aan elke bladsteel

Klein sorbenkruid kan heel oud worden, mits de grond in de zomer niet te snel uitdroogt.

Klein sorbenkruid (Sanquisorba minor) is een heesterachtig kruid en wordt tot zestig centimeter hoog. De plant is een roosachtige (Rosaceae). De plant groeit van nature op droge, kalkhoudende grond in rotsachtige gebieden van Europa, Noord-Afrika en Klein-Azië. In groentewinkels is het kruid niet te krijgen, zodat u het als tuinplant of zaad zult moeten kopen als u dit heerlijke kruid wilt gebruiken. Zaaien kan in het voorjaar. Wie iemand weet met dit kruid, kan vragen de plant in het najaar te scheuren. In ons land groeit het klein sorbenkruid langs de grote rivieren, op kalrijke hellingen in Zuid-Limburg en in de duinen. Als de winter zacht genoeg is, blijft het blad aan de plant, totdat er in het voorjaar nieuwe blaadjes aan komen.

Klein sorbenkruid begint te bloeien in april. De bloei loopt door tot eind september. Hoewel je dit kruid niet direct voor de bloemen neemt, heeft het wel een interessante bloeiwijze. De eindstandige, aarvormige bloeiwijze heeft in volle bloei een witte kleur. In het begin zijn de aren groenachtig, roodgroen of bruinrood. Aan de bovenste helft zitten vrouwelijke bloemen, aan de onderste helft manlijke en in het midden hebben beide geslachten hun bloemen. De aren zijn dus uitgerust met tweeslachtige bloemen. De meeldraden zijn opvallend lang.

Keukenkruid

Klein sorbenkruid heeft een mild en ‘koel’ aroma. De smaak is te vergelijken met die van komkommer.

Klein sorbenkruid bloeit met een borstelvormige bloem

Vooral in Frankrijk is het kruid dikwijls te koop. Daar wordt het kruid gemengd met sla. Vroeger werd het kruid in plaats van sla gegeten. Het kruid kan ook op azijn worden gezet; dan is het voor langere tijd te gebruiken in salades. Pimpernelazijn geeft een licht bittere, maar aangename smaak aan salades. Blaadjes kunnen met boter worden vermengd (ravigote) en worden gebruikt bij het smoren van vis en vlees. Enkele blaadjes toegevoegd aan soep geven deze een frisse nasmaak. In vruchtensalades en bij gekoelde dranken is een enkel blaadje van dit kruid op z’n plaats. Gebruik het kruid met mate om het niet te overheersend te laten zijn in wat voor gerecht of drankje ook.

Homeopathie

Extract van de wortels van het klein sorbenkruid is te gebruiken als bloedstelpend middel. Extracten van het blad helpen zonnebrand te verzachten. Wie blad van het kruid geregeld gebruikt, zal zien dat de spijsvertering wordt bevorderd.

Als u meer gecharmeerd bent van grotere bloemaren en de pimpernel in de border wilt gebruiken, kiest dan voor de grote pimpernel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in