Verbascum in soorten

0
601

Verbascum komt in Nederland van nature voor én

De zwarte toorts (V. nigrum)

er zijn gekweekte vormen van. In het algemeen groeit de plant op droge of licht vochtige grond in de volle zon. Verbascum is in de tuin vooral goed te gebruiken als accentplant. In een heidetuin kan een groep het vlakke van een eenvormige heide opeens spannend maken. In een border met voornamelijk lage planten kan Verbascum een overgang vormen naar hogere planten achter in de border. Verbascum bloeit vrijwel de hele zomer van juni tot en met augustus. Door onderlinge kruising zijn veel hybriden ontstaan. Er zijn tweejarige en overblijvende soorten.

Verbascum vormt bladrozetten… …en is vooral een accentplant

In Nederland komen diverse soorten Verbascum al of niet regelmatig voor.

V. nigrum verdraagt de
winterkou het best

De belangrijkste wilde soorten zijn: Verbascum blattaria of mottekruid, Verbascum densiflorum of stalkaars, Verbascum nigrum of zwarte toorts en Verbascum thapsus, de koningskaars.
Mottekruid ontleent zijn naam aan de tweede, Latijnse naam blattaria, dat van blatta is afgeleid. Blatta betekent mot of kakkerlak. Het fabeltje ging, dat kakkerlakken in de bloem van de plant zouden kruipen. Zo zou je van de kakkerlakken kunnen worden verlost. De stalkaars ontleent zijn naam aan de dicht opeenstaande – densiflorum – bloemen.

V. nigrum is algemeen voorkomend
in Nederland
V. densiflora bloeit met dicht opeenstaande bloemen

De stalkaars komt van nature voor in de duinen, in de Gelderse rivierdalen en in Limburg. De zwarte toorts komt vrij algemeen in Nederland voor, in de duinen en in het midden van het land.

De koningskaars (V. thapsus) komt vooral op kalkhoudende grond voor

De koningskaars is een Zuid-Europese soort en heeft zich door toedoen van de mens ruim verspreid. Vooral langs spoorbanen is de koningskaars geen zeldzaamheid.

Verbascum behoort tot de familie van de helmkruidigen (Scrophulariaceae). De bloemen van deze familie zijn bijna altijd tweezijdig symmetrisch en vaak tweelippig. Het zaadhok is een tweehokkige, veelzadige doosvrucht in tegenstelling tot lipbloemigen, waarvan het vruchtbeginsel vierhokkig is. De toorts heeft vijf meeldraden, die allemaal of slechts drie ervan behaard zijn. De bladen van de toortsen zijn of behaard of volkomen glad. De meeste soorten vormen bladrozetten boven de wortels. Toortsen bloeien over de gehele lengte van de bloemstengel en niet zoals bij andere soorten van onder naar boven of omgekeerd.

De beste soorten en variëteiten voor de tuin

Soort/variëteit Hoogte (cm) Bijzonderheden
Verbascum chaixii 100 Vormt pollen. Vrij grof bloeiend.
Verbascum chaixii ‘Album’ 100 Bloemen wit met rood. Minder grof dan de soort. Maakt vertakte stengels.
Verbascum densiflorum 150 Bloemen geel. Bladen geelviltig behaard. Voor droge grond.
Verbascum dumulosum 15 – 30 Groenblijvend. Grijsgroen viltig blad. Bloeit met felgele bloemen. Uitsluitend voor goed doorlatende grond.
Verbascum nigrum 100 Bloemen geel met paars hart. Bladen dicht bezet met haren. Polvormend. Winterhard.
Verbascum olympicum 150 Bloemen geel in aren. Bladen zilvergrijs, behaard. Voor droge grond. Leeft niet lang.
Verbascum phoeniceum 60 – 120 Bloemen violet, roze of paars. Bladen donkergroen en breed. Voor matig vochtige grond. Zaait zichzelf uit.
Verbascum thapsus 150 Bloemen geel in eindstandige aren. Bladen lichtgroen, fluwelig. Voor droge grond. Zaait zichzelf uit.
Verbascum ‘Gainsborough’ 120 Bloemen zwavelgeel met paars merkteken. Bladen grijsviltig behaard. Voor droge grond. Kort levend.
Verbascum ‘Letitia’ 60 Bloemen citroengeel aan vertakte stengels. Bladen zilvergrijs, viltig. Voor in rotstuin en pot.
Verbascum ‘Pink Domino’ 100 – 120 Bloemen lilaroze met violetbruine ring. Vertakt sterk. Niet overblijvend. Voor rotstuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in