Hydrocotyle vulgaris, waternavel

0
448

De waternavel (Hydrocotyle) heeft een omvangrijk verspreidingsgebied. Het plantje komt voor vanaf zeeniveau tot hoog in de bergen. Voorwaarde is wel, dat het milieu waar de plant moet groeien, permanent vochtig is. In vochtige duinen en veengebieden is de plant van nature thuis. Meestal is de grond iets zuur. In tuinen komt de plant soms spontaan te voorschijn op vochtige, schaduwrijke plaatsen.

Waternavel groeit met lange,
slappe stengels

Kenmerkend is het vrijwel ronde en iets gelobde blad.

De gewone waternavel (Hydrocotyle vulgaris) behoort tot de familie van de schermbloemigen (Umbelliferae). Het geslacht bestaat uit meer dan honderd soorten. De gewone waternavel komt van nature in heel Europa en Noord-Afrika voor. Schijnbaar ligt het plantje plat op de grond, maar niets is minder waar: elk blad staat op een tot vijftien centimeter lange steel. De witte tot bleekroze bloemen verschijnen in mei tot en met september op één enkele steel boven het centrum van het blad, later gevolgd door zaden.

Natuurlijke vegetatie

Hoewel waternavel meestal als onkruid wordt gezien, is het een aardig plantje, dat redelijk bestand is tegen vorst. Het specifieke, donkergroene blad met de bloemen daarboven maakt de plant juist wel bijzonder. In een groep geplant tussen andere kruidachtigen is hij zeker thuis in een heemachtige of natuurtuin. Een waternavel wordt tot ongeveer vijftien centimeter hoog. Plant waternavel in een halfschaduwrijke situatie. Als u een wat grotere bladvorm wenst, dan kunt u op zoek gaan naar Hydrocotyle bonariensis. Deze soort heeft bladen in een omvang als die van Oost-Indische kers. Het is een Zuid-Amerikaanse soort en helaas vorstgevoelig. Met deze plant is een fraaie bodembekking te realiseren.

Vermeerderen

Waternavel kan worden vermeerderd door in het najaar de plant te delen. Plant de gedeelde planten op een onderlinge afstand van vijfentwintig centimeter. Zaaien kan in het voorjaar. Strooi het zaad op een blijvend vochtige voedingsbodem bestaande uit tuinturf gemengd met zand. Dek het zaaisel af met glas of plastic.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in