Cobaea scandens, een traag startende, eenjarige klimmer

0
459

Als ik een lezing geef over eenjarigen, maakt Cobaea scandens daar ook altijd een onderdeel vanuit. Het is een plant, die zowel in de tuin als tijdens lezingen vaak bewondering oogst. Cobaea scandens is een klimplant uit Midden-Amerika. Van de in totaal 18 tot 20 soorten heeft alleen Cobaea scandens het tot tuinplant in Nederland gebracht. Jarenlang heeft deze tropische klimmer, die dus alleen in onze zomers een kans in de tuin gegeven kan worden, een marginaal bestaan in de tuin gehad. Hij was volstrekt onbekend en kwam eigenlijk alleen in botanische tuinen voor. Rond het midden van de jaren tachtig van de

'Cobaea scandens'
Trage start

vorige eeuw kwam er een grote opleving op plantengebied en ook de eenjarigen liftten mee op dat succes. Zaadhandelaren zochten naar nieuwe soorten en vanaf die tijd zie je Cobaea met enige regelmaat in tuinen van plantenliefhebbers. Voor hen is hij namelijk heel interessant, maar een tuinliefhebber die van een speciale aanleg houdt, kan voor deze plant vaak geen geschikte plaats vinden.

Laatbloeier

Deze klimplant staat bekend om zijn zeer trage start. Het is af te raden om Cobaea voor midden mei buiten te zetten. Rond eind april kunnen de zaden per stuk in een potje worden gezaaid en na midden mei worden de planten dan in de buurt van een gaaswerk, pergola of een struik uitgeplant. Na een paar weken begint dan pas echt de groei en midden augustus kunnen de ranken een hoogte van 3-5 m bereikt hebben. Pas dan gaat de plant bloeien. Het is dus met recht een laatbloeier.
De bloemen zijn de eerste dagen lichtgroen van kleur en vallen nauwelijks op, maar daarna verkleuren ze naar violet. Ze hebben dan het formaat van een flink wijnglas en ook min of meer die vorm. In het wild worden deze bloemen door vleermuizen bestoven, in ons land wordt die taak overgenomen door nachtvlinders. Er wordt bij de door ons gekweekte planten dan ook wel zaad gevormd. In gunstige zomers zullen zich na de bloei vele zaaddozen ontwikkelen en het zaad daaruit kunt u gebruiken om weer nieuwe planten van te kweken.

Cobaea scandens is een klimplant die zich door middel van bladranken aan draden, takken en ander klimhulpen vasthoudt en zo tot grote hoogten kan klimmen. Wie een schutting van planken heeft, zoals we zoveel in Nederland zien, dient enkele draden te spannen waar de ranken zich omheen kunnen winden. [ Wiert Nieuman, hortulanus Botanische Tuinen van Utrecht.

]

Aanvullende informatie door Mike Leylant van bezoekerstuin De Engelhoeve

Cobaea scandens zaai ik al vele jaren veel eerder dan eind april, namelijk midden februari binnenshuis, want dan is de tragestartperiode eind april al achter de rug en zal de inmiddels circa 1 m hoge plant al direct na uitplanten in de tuin midden mei een enorme groeispurt maken en reeds vanaf midden juni gaan bloeien. Op deze manier is de bloeiperiode ook heel lang, tot de eerste vorst, en worden er veel zaaddozen gevormd. Zelfs tijdens een slechte zomer. Dus gewoon eerder beginnen met zaaien. Hetzelfde geldt overigens ook voor bijvoorbeeld Rhodochiton, Eccremocarpus en wel meer van die leuke klimmers.
Wie geen geschikte plek kan vinden in de tuin of geen klimsteun wil maken voor Cobaea scandens: de zaailing gewoon met pot en al bij een klimroos, boompje of andere mogelijkheid zetten om in te klimmen, de pot een paar cm ingraven en de Cobaea wortelt er vrolijk doorheen en siert de dan al lang uitgebloeide gastheer maandenlang met veel klokken aan meterslange ranken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in