Turkse lelie

0
455

De Turkse lelie groeit in de bergen. Op bergweiden en op open plaatsen in gemengde loof- en dennenbossen is deze opvallende plant te vinden. Vanwege de tulbandvormige bloeiwijze wordt de plant door veel mensen herkend. De plant is niet alleen meer voorbehouden aan zijn natuurlijke standplaats; ook voor de tuin zijn er hybridenakomelingen van deze prachtige lelie.

In de bergen bloeit de Turkse lelie (Liliaceae) van april tot in september.

Een Turkse lelie (Lilium martagon) is
door de specifieke vorm van de bloem
goed te herkennen

De bloeiperiode is afhankelijk van de standplaats en de hoogte, waar deze lelie groeit. De hoofdbloeiperiode is van april tot ver in mei. Deze lelie komt van nature voor in de Alpen, de Vogezen, het Zwarte Woud, de Zuid-Siberische taiga en is verder ingeburgerd in Engeland en Scandinavië. De Turkse lelie (Lilium martagon) ontleent zijn naam uiteraard aan de tulbandvorm van de bloem. Die bloemen hebben kenmerkende, teruggeslagen kroonbladen. De bloemkleur is diep vleesrood (purperrood tot bruinviolet) met zwarte stippen daarop. Heel zelden is er ook een witte variant van deze lelie te vinden. De bloemen zijn 3 tot 5 centimeter groot en staan langs de stengel op daar weer vanaf takkende stengels. De bloemen zijn alleenstaand.

De Turkse lelie groeit op vochtige en voedselrijke grond: humusrijke grond, leemgrond en kleigrond komen in aanmerking. In berggebieden is de Turkse lelie indicator voor een vrij natte tot zeer vochtige plaats. Van nature komt deze lelie in de buurt van bergbeken voor, die periodiek overstromen en waar dan vruchtbare stoffen worden afgezet. Daarnaast kwam de plant veel voor in moerasachige weiden. Door verbeterde ontwatering is de natuurlijke biotoop van de plant drastisch verminderd. Hierdoor is de plant in zijn natuurlijke omgeving een bijzonderheid aan het worden. Een Turkse lelie is een bolgewas.

Hybriden

Door kruising van Lilium martagon met Lilium hansonii zijn hybridenakomelingen ontstaan. Die worden wel aangeduid met Paisley- of Backhouse-hybriden. Een bekende hybride is bijvoorbeeld ‘Marhan’, een bruinroodkleurige lelie, waarvan de punt van het kroonblad rood is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in