Komt Andromeda om door de nevel?

0
506

De Andromeda-nevel komt met een snelheid van 600.000 km per uur op onze melkweg af. Computersimulaties hebben uitgerekend wat voor een effect dat zal hebben. Inderdaad: boem. Of de aardse Andromeda en mensheid dat nog zullen meemaken… De simulaties moesten namelijk een periode van miljarden jaren overbruggen.

Andromeda behoort tot de heide-achtigen, Ericaceae. Het verspreidingsgebied van deze plant ligt van oorsprong in Zuid-Oost-Azië. Andromeda (Pieris) groeit samen met enkele rododendron-soorten op hellingen van in nevelen gehuld laaggebergte. De meeste soorten hebben hun oorsprong in Japan of komen van de lage hellingen van het

Pieris floribunda 'Forest Flame'
Pieris floribunda ‘Forest Flame’

Himalaya-gebergte. Pieris floribunda, die een van de best verkrijgbare en toegepaste soorten in ons land is, komt uit het Alleghany-gebergte in het zuidoosten van de Verenigde Staten van Amerika. Andromeda is groen blijvend en een sierlijk accent voor iedere tuin.

Niet voor een heidetuin alleen

Andromeda groeit op iedere humusrijke tuingrond mits de plant een tegen felle zon beschutte plaats krijgt. Op een halfschaduwrijke plaats komt de plant het beste tot zijn recht. Het fraaie van de plant is, dat de meeste soorten met felrood of geelgroen gekleurde, nieuwe blaadjes in het voorjaar uitlopen. Bovendien is de bloei opvallend. Langs de bloeistengels,

Pieris 'Mouweville'
Pieris ‘Mouweville’

die ongeveer 10 cm lang worden, verschijnen bijna paarsgewijze bel-achtige bloemen. Dan ook blijkt pas de verwantschap met de heide-achtigen. De bloemen lijken echt wel op die van de Erica’s. De bloemen kunnen afhankelijk van de soort wit, roze, crème of rood zijn. De bloei valt in de periode maart tot en met mei.

Behalve dat Andromeda tijdens het uitlopen van nieuw blad opvalt en fraaie bloemen krijgt, wordt de plant gekenmerkt door leerachtig en groenblijvend blad. De bladeren zijn diep- of lichtgroen en er komen soorten voor die langs de bladrand een geel tot geelwit lijnpatroon hebben. Nieuwe blaadjes worden vrijwel het gehele jaar gevormd, zodat ze tegen de achtergrond van de oudere bladeren altijd fraai afsteken. Er is steeds wel wat te beleven aan deze plant en daardoor is het beslist geen saaie plant, vergeleken met tal van andere ‘groenblijvers’.

Soorten en kleuren

Andomeda is zo geschikt voor de meeste tuinen, doordat de struik beperkt in hoogte en omvang blijft. De hoogte varieërt van 1,25 – 2,50 meter, terwijl de breedte meestal niet de één meter te boven gaat. De plant groeit heel langzaam en doet er jaren over om z’n maximale omvang en hoogte te halen. Om gemakkelijk een keuze te kunnen maken zijn de soorten met hun variëteiten in onderstaande tabel gegeven.

Botanische naam Kleur Hoogte (cm) Bloeitijd
Pieris japonica wit 150 3-4
Pieris jap. ‘Debutante’ wit 150-250 3-5
Pieris jap. ‘Dorothy Wijckhoff’ wit 150-250 3-5
Pieris jap. ‘Flamingo’ donkerrose 150 3-4
Pieris jap. ‘Purity’ wit 125 4-5
Pieris jap. ‘Rosalinda’ roserood 15-250 3-5
Pieris jap. ‘Select’ wit 125 3-4
Pieris jap. ‘Sinfonia’ wit 150 3-4
Pieris jap. ‘Valley Rose’ lichtrose 125 3-4
Pieris jap. ‘Valley Valentine’ wit (rood hart) 150-250 3-5
Pieris jap. ‘Variegata’ wit 150 3-4
Pieris jap. ‘White Cascade’ wit 150 3-4
Pieris jap. ‘White Pearl’ wit 150-250 3-5
Pieris floribunda wit 175 3-5
Pieris floribunda ‘Forest Flame’ wit 150 3-5
Pieris ‘Flamingo Silver’ wit 150-250 3-5
Pieris ‘Mouweville’ groenwit 150-250 3-5

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in