Een beukenhaag

0
385

Beukenhagen worden al gebruikt sinds er sprake is van tuinkunst in Europa. Beukenhagen zijn en worden toegepast als achtergronddecor voor de opstelling van beelden in de tuin, om zichtlijnen letterlijk te lijnen en om de tuin die beslotenheid te geven, waardoor het predicaat ’tuinkamer’ op z’n plaats is. Een beuk laat zich goed in vorm snoeien, waardoor niet alleen verticale, ornamentale sculpturen kunnen ontstaan, maar ook keurig strak geschoren wanden de tuinruimte nader bepalen.

   
De beuk behoudt in
de winter z’n blad
Aan het begin van het voorjaar is het meeste blad verdwenen In de zomer is een beukenhaag absoluut dicht

Haagplantsoen van beuk kopen

Beuk voor een haag wordt verhandeld als haagplantsoen of bosgoed: als tweejarige zaailing (1a1), als tweejarige verplante zaailing (1/2) en als geveerde spil (gev.spil). Daarnaast is beuk in diverse hoogten verkrijgbaar: 40 – 60, 50 – 80, 60 – 100, 100 – 125, daarna in hoogte oplopend met vijfentwintig centimeter tot een maat van drie meter. Hoe hoger het haagplantsoen, des te hoger de prijs, maar ook des te beter het effect na aanplant. Als haag is de gewone beuk (Fagus sylvatica) geschikt. Het beste uitgangsmateriaal is in container gekweekte beuk of – als dit niet te krijgen is – als wortelgoed. Let erop, dat aan wortelgoed nog grond tussen de wortels zit en dat de struikjes niet verdroogd zijn. Een beuk heeft voor een goede (her)groei absoluut een schimmel (mycorrhiza) nodig. De beuk groeit het beste in de zon tot maximaal halfschaduw. Zorg ervoor, dat de haag de ruimte krijgt om als haag te groeien. Er moet tussen heesters en/of vaste planten die in de buurt van de haag groeien, ten minste een tussenruimte van een halve meter zijn, wil de haag niet kaal worden of iel in het blad staan.

Beukenhaag planten

Een beukenhaag kan als enkele rij, dubbele rij of meerrijig worden geplant.

Uitbottende bladknop

De plantafstand in de rij bedraagt dertig tot vijfendertig centimeter en dezelfde afstand wordt aangehouden als er meer rijen worden geplant (‘afstand tussen de rij’). Span om een rechte haag te krijgen een touw in de gewenste lengte. Graaf langs de lijn een geul met een diepte van ten minste dertig centimeter. Plant vervolgens de beuken stuk voor stuk langs de lijn. Vul de grond goed aan rond de wortels. Plant niet dieper dan de jonge beukjes op de kwekerij stonden. Dit is goed te zien aan de wortelhals. Die is namelijk lichter van kleur. Nadat de beuk op z’n goede plaats staat: spreid een schep grond over de wortels en trek de beuk met een lichte ruk iets omhoog. Hierdoor komt de grond goed tussen de wortels. Dicht het plantgat en trap de grond lichtjes aan rondom de wortelhals enzovoort tot de rij(en) af zijn.

De gewone beuk behoudt in de winter z’n blad in tegenstelling tot de haagbeuk (Carpinus betulus). De bladen van de gewone beuk verkleuren in de herfst naar tabaksbruin. Pas vanaf begin april vallen de bladen af. Dan ook zijn de nieuwe, bruine, spitse bladknoppen zichtbaar. De nieuwe bladen ontrollen zich in snel tempo uit de knop. In korte tijd is de haag weer getooid met groene bladen. Het voordeel van een beukenhaag is dat zowel in de zomer als de winter sprake is van een ‘gesloten’ wand.

 
Beukenhagen accentueren de ruimte Met gewone beuk zijn ook ‘poefs’ te maken.

Een beukenhaag wordt doorgaans twee keer per jaar in vorm geknipt. Kort na het uitlopen (half mei) en nog een keer voor de herfst (medio augustus).
Vooral jong blad, dat verborgen heeft gezeten onder andere bladen, kan door felle zonneschijn verbrandingsverschijnselen gaan vertonen. In principe is daar niets tegen te doen. In de loop van de zomer groeien weer nieuwe bladen aan de haag en lost het probleem zichzelf op.

Plagen

Het is normaal dat beukenhagen soms last hebben van bladluis. Deze blauwachtig witte luizen zijn te bestrijden met Luisspray of Spruzit (Ecostyle), maar een bespuiting hoeft pas te worden uitgevoerd als de aantasting erge vormen heeft aangenomen.

Beukenblad kan door de zon verbranden

Bladluizen verdwijnen vanzelf na een hevige regenbui. Ze kunnen ook met een flinke straal water worden weggespoten.
De laatste jaren (vanaf 2002) wordt de beuk geplaagd door witte vlieg. Deze tot drie millimeter grote, wit bepoederde insecten zitten aan de onderzijde van het blad. Bij aanraking vliegen ze op in kleine wolken. Veelal gaat de aantasting gepaard met honingdauw. Het is niet echt schadelijk voor de beuk. Bestrijding: Luisspray (Ecostyle).
Een enkele keer komt beukenwolluis voor. De luizen zijn wit van kleur en zien er wollig uit. Deze luizen overwinteren in de koppen van de beuk. Het beste tijdstip voor bestrijding is kort na de winter als de beuk z’n blad grotendeels heeft laten vallen. Promanal (Ecostyle) kan hiervoor worden gebruikt.

De beuk als (solitaire) boom met variëteiten: hoge bomen vangen veel wind.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here