Ceanothus, de Amerikaanse sering

0
640

Van de Amerikaanse sering zijn er bladverliezende en bladhoudende soorten. Het is een (nog) niet veel geziene struik in Nederland. De winterhardheid laat te wensen over. Als u over een heel warme plaats in tuin of op balkon/dak beschikt of een muur pal op het zuiden hebt, dan kan Ceanothus een optie zijn. Steeds meer wordt de Amerikaanse sering aangeboden. Meestal als plant om in een kuip te zetten. Daar zou ik het zelf ook maar op houden. De Amerikaanse

Ceanothus ‘Southmead’ is een bladhoudende cultuurvariëteit van de Amerikaanse sering en heeft klein blad, dat langs de rand gegolfd is

sering is vorstgevoelig in ons klimaat.
Van de Amerikaanse sering zijn zo’n veertien soorten en tien cultuurvariëteien bekend. De meeste daarvan groeien langs de kust van Californië. Deze sering houdt absoluut niet van kalk in de grond en zeker niet van een vochtige, koele en natte zomer. Plant Ceanothus in een goed gedraineerde, luchtige en humusrijke grond. De soorten die het beste in Nederland voldoen, zijn de groenblijvende. Aan het einde van de zomer moet Ceanothus binnen worden gehouden op een koele plaats met een temperatuur boven 10&deg C.

Ceanothus is een snelle groeier, maar de struik heeft een betrekkelijk korte levensduur: circa tien jaar. Ceanothus bloeit in de voor- of nazomer, afhankelijk van de soort of variëteit. Er zijn er die wit, witroze, licht- of diepblauw bloeien. De bloemtrossen zijn beduidend kleiner dan van de gewone sering. Aan het eind van de bloei verschijnen mahoniekleurige, glanzende vruchten.

Snoeien

Alle soorten van de Amerikaanse sering worden aan het begin van het voorjaar gesnoeid. De scheuten worden tot ten hoogste met tweederde van hun lengte ingekort. Snoei op een naar buiten gericht oog.
Van volgroeide struiken worden de scheuten met de helft van de lengte ingekort. Te dichte struiken worden open gemaakt, zodat licht en lucht in de hele struik kunnen komen. Ceanothus bloeit op hout van het voorgaande jaar.

Bekende soorten en variëteiten:

Ceanothus ‘Autumnal Blue’, ‘Blue Mound’, ‘Burkwoodii’, ‘Concha’, ‘Edinburgh’, ‘Gloire de Versailles’, ‘Percy Picton’, ‘Purget Blue’, ‘Southmead’,
Ceanothus arboreus ‘Trewithen Blue’, Ceanothus thyrsiflorus ‘Skylark’, Ceanothus x veitchianus.
Witte soorten zijn onder meer: Ceanothus integerrimus, Ceanothus incanus, Ceanothus griseus en Ceanothus x mendocinensis en Ceanothus spinosus zijn roze bloeiend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in