De koraalstruik is zeldzaam en buitengewoon

0
1148

Voor deze plant moet u flink wat moeite doen om in het bezit ervan te komen. Heb je hem eenmaal èn nog zien bloeien ook, dan weet je dat het een van de fraaist bloeiende struiken is. Het is een goede kuipplant of hij moet tegen een heel warme muur worden geplant. Bescherming van de wortelvoet tegen vorst is echt nodig.

Erythrina crista-galli
De koraalstruik bloeit op eenjarig hout

Erythrina crista-galli is de volledige naam van de koraalstruik. De struik behoort tot de vlinderbloemige (Leguminosae). In het wild groeit de plant in de warme gebieden van Brazilië. Daar wordt

het een kleine boom (5 m); hier is het een bladverliezende struik die hooguit 1½ – 2 m hoog wordt.
In juli – augustus is het hoogtepunt van de bloei. De bloemen zijn wasachtig en fel koraalrood. De bloemvorm is typisch: eivormige bloembladen, die op een met het bloemblad vergroeide steel staan. De steel ontspruit op een besvormig lichaam. In knopvorm is er niet veel bijzonders te zien. De knop is langwerpig en verkleurt vrij snel van lichtgroen naar koraalrood. De bloem zelf is ca 5 cm groot en onderdeel van de staande bloeiwijze, die wel 30 cm hoog wordt. Het blad is lichtgroen en spits eirond.

De koraalstruik verlangt geen bijzondere grond. Als het maar geen veengrond is. Een zandig-lemige grond die humeus is, komt het meest in aanmerking. Omdat de struik vorstgevoelig is, kan beter in een kuip worden geplant van minimaal 70 – 90 cm in doorsnee. In de late herfst binnenhalen en op een koele plaats laten overwinteren. In die periode weinig water geven. In het voorjaar de grond verversen en zo mogelijk in een grotere kuip planten. Staat de struik buiten, dan moet de (wortel)voet van de struik worden beschermd met een dikke (mulch)laag van bladeren.
De struik moet wel worden gesnoeid: einde herfst of ’s winters.

Een koraalstruik bloeit op eenjarig hout. Na de winter moet de struik worden gecontroleerd op afgestorven takken en stengels. Alles wat afgestorven is, wordt weggeknipt. Alle zijtakjes vanaf de harttak terugzetten op 3 – 4 ogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in