Gewone klimop laat zich vormen

0
439

De gewone klimop is een stevige groeier en geschikt om een bodem te bedekken, in bomen te groeien en om hagen en poorten mee te maken. Deze klimop laat zich goed leiden en in vorm knippen. Het altijd donker diepgroene blad, de groengele, schermvormige bloemen en

De gewone klimop is dicht bebladerd, klimt graag in een boom omhoog en lijkt daardoor zelf wel een boom te zijn

schitterende trossen met blauwzwarte bessen zorgen ervoor, dat er altijd wel het oog op valt.

Boomwurger

Hedera helix ‘Arborescens’ is ontstaan uit stek van een bloeischeut van de gewone klimop. De variëteitsnaam ‘Arborescens’ betekent ’tot een boom wordend’. De struik groeit echt niet op een stam met een kroon daarop. De stengels kunnen op den duur wel duimdik worden. Deze klimop omstrengelt graag een boom om in te klimmen. Vandaar de populaire naam boomwurger.

Bessen in tros

Hoewel deze klimop zowel in zon als schaduw groeit, is de bladkleur het mooiste in een halfschaduwrijke situatie. Wat grondsoort betreft, is deze klimop niet kieskeurig. Ze groeit op alle gronden. Aan het einde van zomer verschijnen vijf- tot achtstralige schermen met groengele bloemen, gevolgd door trossen met bessen. Hedera helix ‘Arborescens’ heeft vrij grote, gaafrandige, niet ingesneden bladen. De soort Hedera colchica ‘Arborescens’ heeft smalle bladen met een wigvormige voet.

 
De gewone klimop Hedera helix ‘Arborescens’ heeft mooi blad en bessen De trossen met bessen worden in
de bloemsierkunst gebruikt
 
De gewone klimop kan goed worden geleid en gevormd als haag of tot poort worden gemaakt

Leiden en vormen

Er zijn heel veel soorten klimop, die geschikt zijn als bodembedekker of zich goed laten leiden en vormen. Van de gewone klimop is ‘Arborescens’ vooral een zeer winterharde soort en een stevige groeier met dik blad. Over een stellage of frame geleid zijn er tal van nuttige vormen en afscheidingen in de tuin mee te maken. Deze klimop verdraagt knippen en snoeien prima. Probeer het eens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in