Herfstpaardenkastanje

0
393

Wordt de herfst mooier met een herfstpaardenkastanje in de tuin? Wij vinden van wel. Waar moet je deze struik, die wel 3 meter hoog kan worden, dan planten? De herfstpaardenkastanje (Aesculus parviflora) bloeit met witte pluimen die veel lijken op de bloeiwijze van een gewone witte paardenkastanje

(Aesculus hippocastanum). Witte paardenkastanje bloeit al in mei, terwijl van de herfstpaardenkastanje de pluimen pas in juli – augustus te zien zijn. Deze bloempluimen zijn veel ranker en opener van vorm dan van de witte paardenkastanje. Kenmerkend zijn de lange, uitstekende en kale meeldraden. De bloemen worden intensief door bijen bezocht.

Halverwege augustus worden de bruingele vruchten zichtbaar. Ze hangen aan de lange bloemstelen, meestal twee tot vier vruchten per bloemsteel. Soms ook staat de bloemstengel recht omhoog en bungelen de vruchten aan hun lange steel. Het vruchtomhulsel is licht behaard. Na verloop van

Een herfstpaardenkastanje heeft mooie, peervormige vruchten

tijd barst het vruchtomhulsel open en komt de kastanjevrucht vrij.

De herfstpaardenkastanje is een prima struik, die het goed doet op zandig humeuze grond. Hoe meer vocht de grond bevat, des te beter groeit de struik en hoe hoger hij wordt. De vijftallige bladeren zijn omgekeerd eirond van vorm en langs de rand fijn ingezaagd. Het is een decoratieve struik door de vorm van het blad, de bloeipluimen en de vruchten.
Zowel in zon of halfschaduw groeit de struik prima.

De bladverliezende struik komt van oorsprong uit het oostelijk deel van de Verenigde Staten van Amerika. Daar is de struik er één uit de zogenaamde zoomvegetatie, die groeit langs randen van bossen, op hellingen en langs rivieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in