Snoeien en stekken van hortensia

0
495

Hydrangea macrophylla, de hortensia met opvallend grote randbloemen of een bolvormige bloeiwijze, is wel de bekendste hortensia. De plant is te gebruiken als kamerplant, in de tuin en op het balkon. Hortensia wordt gekweekt in de opvallendste kleuren: zuiver wit, licht en donkerroze, licht- en donkerblauw en oranjeroze tinten.

In de tuin valt de hoofdbloei in juni tot en met september. Voor gebruik in huis worden de planten in bloei getrokken en zijn vrijwel het hele jaar in bloei te koop. De belangstelling voor Hydrangea is groot.

Veel soorten

Hydrangea macrophylla ‘Teller’ bloeit in grote schermen met fertiele en infertiele bloemen

De naam hortensia is afgeleid van de tweede naam van Hydrangea, die twee plantkundigen destijds aan de plant gaven, namelijk: Hydrangea hortensia (P.F. von Siebold) en Hydrangea hortensis (J.E. Smith). De geslachtsnaam Hydrangea zou afgeleid kunnen zijn van het Griekse woord hudor = water en angeion = vaatje. Wat kan duiden op de vorm van de opengesprongen vrucht. Alle soorten Hydrangea behoren tot de steenbreekachtige (Saxifragaceae).

Voor de tuin zijn er veel soorten en variëteiten: Hydrangea heteromalla, Hydrangea paniculata, Hydrangea serrata, Hydrangea macrophylla, Hydrangea sargentiana en Hydrangea aspera zijn de meest gebruikte. Al deze soorten worden halverwege het voorjaar op dezelfde manier gesnoeid.

Hydrangea werd in 1767 door Philibert Commerson in China ontdekt. Naderhand zijn er veel kruisingen mee uitgevoerd, waardoor de afstamming soms duister is. Hortensia is er met bolvormige en platgroeiende schermen, één- en tweekleurig, in enkel- en dubbelbloemige variëteiten. Van soorten en variëteiten met platte schermen vallen de bloeiwijzen op door de grote randbloemen, die onvruchtbaar (infertiel) zijn. Alleen de klein blijvende, binnenste bloemen zijn vruchtbaar (fertiel). Hydrangea is gevoelig voor de zuurgraad van de grond. Verandering van bloemkleur is onder meer hiervan het gevolg. Voor meer over de beïnvloeding van de kleur van Hydrangea: de tuinhortensia.

 
Bloemen van
Hydrangea macrophylla ‘Blue Wave’
staan in een bolvormig scherm
Hydrangea macrophylla ‘Teller’ heeft een platte, schermvormige bloeiwijze; vruchtbare en onvruchtbare bloemen vallen daarin op

Snoeien

Een veel gestelde vraag is hoe hortensia moet worden gesnoeid en vooral wanneer. In warme klimaten wordt de plant in het najaar gesnoeid, in koele klimaten in het voorjaar: eind maart – half april. Hortensia bloeit op hout van het voorgaande jaar. Regelmatig snoeien komt de bloei ten goede. Vormsnoei is niet nodig.
Bij volgroeide planten worden zwak gegroeide (dunne) scheuten zonder meer verwijderd. Wanneer er veel oude scheuten aan de struik zitten, worden enkele daarvan op ca vijf centimeter boven de grond teruggezet. De overige oude scheuten worden tot dertig centimeter boven de grond ingekort. Snoei in dat geval het topeinde boven een naar buiten staand oog af.
Uitgebloeide en jonge scheuten worden ook tot dertig centimeter boven de grond gesnoeid en ook op een buitenoog. Uit dit oog groeien nieuwe bloeischeuten. Van een totaal verouderde struik worden alle scheuten tot vijf centimeter boven de grond weggesnoeid. Nieuwe scheuten worden dan in de loop van het jaar gevormd. Die zullen dan niet in hetzelfde jaar bloeien, maar het jaar daarop. In het voorjaar daarna worden alle uitgebloeide scheuten tot op vijf centimeter boven de grond afgeknipt. De nieuwe, jonge scheuten worden tot op dertig centimeter teruggezet. De snoeicyclus is dus voortdurend gericht op verjonging van de struik.

 
Oud hout en bloeihout van hortensia is te herkennen aan de lichtbruine kleur Oud en jong hout wordt gemarkeerd door kleurverschil: bruin en groen

Stekken

Hydrangea is makkelijk te stekken. Zowel in winter, voorjaar en zomer kan er worden gestekt. In alle gevallen moeten de stekken onder glas bewortelen. Kop- of topstek komt het meest in aanmerking. Zomerstek wortelt veruit het snelst. Snij de stengel onder een oog af met een vlijmscherp mes. Verwijder de daarboven zittende blaadjes door de de bladstengel(s) zo dicht mogelijk bij de (hoofd)stengel af te snijden. Plant de stekken in een mengsel van turfmolm (zuurgraad of pH 5) vermengd met zand. Gebruik van groeistof is onnodig. Zet de planten in een stekbak onder glas. Na ca drie weken is de stek beworteld en worden de jonge planten opgepot in een zeven centimeter grote pot.
Als potgrond komt kamerplantengrond vermengd met turfmolm en wat oude, verteerde stalmest in aanmerking in een verhouding van 3 : 2 : 1. Begiet de planten regelmatig en zorg ervoor dat overtollig water snel wordt afgevoerd. Top de jonge planten voor de langste dag. Bescherm de planten in de zomer tegen fel zonlicht. Overwinter ze bij een koele, vorstvrije temperatuur. In het voorjaar kunnen de planten in de tuin worden uitgeplant. Bemest hortensia af en toe met een fosfor (P) en kali (K) houdende meststof, zoals Thomasslakkenmeel en zwavelzure kali. Stop eind september met het toedienen van meststoffen. De planten moeten voor de winter afrijpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here