De verlokking van Hydrangea aspera

0
590

Hydrangea aspera is een van de vele hortensia’s, die in de zomermaanden lang bloeien. Ze trekken de aandacht in park en tuin. Niet in de laatste plaats van de beschouwer, maar ook van bijen en hommels.

Een bloeiende Hydrangea aspera valt
op afstand al op door de vele,
lokkende bloemen

De grote, schotelvormige bloemen hebben opvallend paars in het hart met langs de rand bloembladen met een witte tot paarswitte kleur. Deze hortensia is zo mooi, dat het de moeite waard is om een of meer exemplaren in de tuin te planten. Het is een gemakkelijk te houden struik, die alleen maar ’s een keer hoeft te worden verjongd.

De bloemen in het hart van Hydrangea aspera zijn vruchtbaar (fertiel) en langs de rand onvruchtbaar (steriel). Het contrast van licht en donker lokt

Hydrangea aspera in bloei lokt insecten met steriele en fertiele blikvangers

insecten naar de bloem. Dat is niets bijzonders, het komt bij de meeste tuinhortensia’s voor. Toch ook heeft dit contrast invloed op de waardering, die mensen voor de struik hebben. Het wekt op z’n minst de nieuwsgierigheid op en het staat ook nog mooi.
Hydrangea aspera groeit van nature in Zuidoost-Azië. De struik komt daar in uiteenlopende vormen voor. De gecultiveerde soort wordt tot 3 meter hoog en minstens zo breed. Deze hortensia groeit het beste op humusrijke, iets vochthoudende of kalkrijke grond. Een plaats in de halfschaduw tot zon is te prefereren.
De bladen van de struik zijn ovaal tot smal en altijd gezaagd. De hoofdbloei is vanaf begin juli tot en met september. In het najaar valt het blad af, in de winter is de struik kaal en valt de vorm (habitus) sterk op door de vele omhoog groeiende stengels. Deze hortensia heeft het voordeel, dat er maar weinig gesnoeid hoeft te worden. Eens in de 3 tot 4 jaar worden scheuten bij de grond afgeknipt. Om toch bloei in het volgende jaar te houden kan er zodanig worden gesnoeid, dat eerst de helft van alle scheuten wordt afgeknipt en het jaar daarop de andere helft.

Andere hortensia’s en hoe ze gesnoeid moeten worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in