Van het zuidelijk halfrond: Metrosideros

0
614

Door de bereikbaarheid van de onmogelijkste plekken op aarde neemt het aanbod planten voor tuin en kamer toe. Sommige zijn tijdelijk modieus en verdwijnen na een tijdje. Andere houden het langer vol en vergroten de mogelijkheid om eens iets bijzonders te verzorgen. Van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland komt Metrosideros, een bijzondere plant voor kamer, balkon, serre of kuip.

Metrosideros villosa
Metrosideros villosa in bloei

Bij nieuwe planten moet je soms maar raden hoe ze moeten worden verzorgd. Soms hangt er een label aan met instructies voor de verzorging. In het uiterste geval weet de bloemist er misschien iets van. Aan Metrosideros hing een label met (gebrekkige) aanwijzingen over bloeitijd en de te geven hoeveelheid water.

Metrosideros villosa bloeit in februari – april ongeveer vier weken lang. Metrosideros excelsa bloeit vanaf half juli tot half augustus. Beide planten komen uit de laagvlakten van Nieuw-Zeeland. Ze groeien op de heuvelachtige vlakten langs de randen van het hardloofbos (Duri-silvae). Het is een gebied met grote verschillen in dag- en nachttemperatuur. Vandaar dat de bladeren van beide soorten leerachtig aanvoelen. De bladeren zijn grijsgroen van kleur en viltig behaard. De beharing zorgt ervoor dat vocht uit de lucht kan worden opgenomen en extreme verdamping wordt tegengegaan. Het zijn wintergroene planten.

Plumeauachtige bloem

Metrosideros wordt als potplant aangeboden. In het land van herkomst worden het hoge struiken of zelfs flinke bomen tot wel twintig meter hoog. Hier is het nog maar afwachten hoe hoog ze zullen worden. Naast de

Metrosideros excelsa bloeit met sierlijke, bolronde pluimen

frisgrijze bladeren zijn de bloemen het opvallendst. De bloemen bestaan uit rode steeltjes met daarop het gele stuifmeeldoosje. De stamper bevindt zich in de kern, waaromheen de manlijke bloeidraden ontspringen. De bloemen van Metrosideros villosa lijken op een ijle plumeau of doen denken aan een in bloei staande zeeanemoon. Verwant aan deze planten is ook Callistemon. Ze behoren tot de familie van de Myrtaceae.

Verzorging

De planten bloeien van jongsaf aan overvloedig mits ze op de juiste manier worden verzorgd. Na de bloei kan de plant in de tuin op een zonnige plek worden gezet. Eerst nog moet de plant worden verpot in verteerde naaldenbosgrond. Omstreeks september wordt de plant binnengehaald om te overwinteren op een koele, vorstvrije plaats. Zodra er knoppen te zien zijn, moet er vloeibare plantenmest worden gegeven. Gebruik een sterk verdunde oplossing. Myrtaceae is gevoelig voor verbranding door ophoping van zouten in de grond. Stop met het geven van vloeibare mest als de plant is uitgebloeid. Als de knoppen roodachtig beginnen te kleuren, kan de plant worden overgebracht naar een warmer vertrek (kamer, serre, broeikas). Zet Metrosideros nooit eerder buiten dan ná half mei.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in