Pachysandra

0
582

Pachysandra is een halfheester en komt uit Japan. Het is bij uitstek een heester, waarmee formele vormen en vlakken in de tuin kunnen worden gemaakt. Bij Amerikanen is de heester hoog genoteerd. Ze gebruiken ze liever dan gras. Merkwaardig genoeg wordt de heester in Engeland nauwelijks geteeld.

Pachysandra heeft door zijn groeiwijze architectonische kwaliteiten

Pachysandra terminalis heeft een bodembedekkende groeiwijze en wordt niet veel hoger dan twintig centimeter. De heester is permanent groen blijvend en volkomen winterhard. De toepassing van Pachysandra is veelzijdig: platte blokvormen, randen, slingervormen of een tapijt kun

Pachysandra heeft
een trosvormige bloeiwijze

je ermee maken.

Voor schaduw en halfschaduw

De naam is een samentrekking van de Griekse woorden pachus = dik en andros = man. Het is een verwijzing naar de dikke meeldraden van de bloem. Elke bloem groeit met korte stelen uit het rozet van de kransvormig geplaatste bladeren. De bladeren zijn spatelvormig en grof gezaagd. De bloemkleur is crèmewit. Hoofdbloeiperiode vanaf maart tot en met april.

Plant Pachysandra op een onderlinge afstand van tien tot vijftien centimeter. Na aanplant ervan is het nog een kale boel, maar na een jaar zijn de heesters zo vertakt dat sluiting van de beplanting zichtbaar

Een egaal tapijt met Pachysandra en solitaire planten heeft
de charme van eenvoud

begint te worden. Pachysandra onderdrukt na verloop van tijd onkruidgroei. Bijkomstig, maar niet onbelangrijk is dat de grond eronder vrijwel niet uitdroogt. Op alle humusrijke en licht kleiige gronden groeit Pachysandra uitstekend.

Op kalkrijke gronden groeit Pachysandra ronduit slecht. Tegen morgenzon is de heester goed bestand, in felle zon kwijnt hij weg en blijft klein van omvang. Pachysandra is goed te stekken. Snij er een stengel vanaf, doop die in groeistof en pot op. Na drie tot vier weken is de stengel beworteld en kan worden uitgeplant. In een bed of vlak van Pachysandra kunnen talloze andere heesters en opgaande vaste planten worden geplant. Vooral beplanting met een losse en open groeivorm leent zich daar uitstekend voor.

Variëteiten

Pachysandra terminalis ‘Variegata’ heeft een (onregelmatige) gele rand langs het blad.
Pachysandra terminalis ‘Green Carpet’ groeit tot een hoogte van tien centimeter.
Pachysandra terminalis ‘Tundra’ heeft een bossige groeiwijze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in