Mahonia heeft een ‘exquis winterparfum’

0
445

Soms kun je lopend door straten al ruiken wat hier en daar op het avondmenu staat. De droog vriezende winterlucht is daarvoor een goede en betrouwbare gids; de geuren van hutspot en zuurkool hangen als ‘geurbellen’ rond deurportalen. Soms vermengen ze zich met een andere aangename geur. Met die van Mahonia japonica, een zoetig parfum.

Mahonia in bloei
Mahonia is groenblijvend
en bloeit in de winter

In volle bloei komt de welriekende geur van deze struik met geveerde bladen je tegemoet. Het is een van de weinige in de winter bloeiende struiken, die bovendien wintergroen is.

Van alle groenblijvende heesters is Mahonia japonica de enige, die ’s winters op afstand is te ruiken. De meeste groenblijvende heesters bloeien dan niet eens. Mahonia bloeit al vanaf begin december tot eind februari. ’t Is wel een beetje afhankelijk van hoe hard het vriest. Een bloeiende struik met een sneeuwdek erop is geen zeldzaamheid. Zo’n bloeiende struik is van onschatbare waarde in het kale winterseizoen. De bloemen hebben wat weg van de ‘bellen’ van lelietjes van dalen. Ook de stengels met bladeren, keurig tegenover elkaar liggend gerangschikt, maken Mahonia tot een opmerkelijke verschijning.

Langzame groei

Mahonia japonica wordt zo’n 175 cm hoog. Het duurt wel een lange tijd eer de struik z’n uiteindelijke hoogte bereikt. Het is echt een

De naar honing geurende bloemen
bloeien in de winter

langzame groeier. De struik groeit het beste op een matig humusrijke grond. Op kleigrond is de groei nog trager; verschraling van klei met zand zorgt voor een betere groei. De struik wordt breder naarmate die ouder wordt. De uiteindelijke omvang bedraagt ongeveer 150 cm. De bladeren zijn gestekeld en gegolfd, dus een ‘prikker’. De bladeren staan langs stengels die wel 30 – 40 cm lang zijn. De stengels zelf zijn, aan de buitenkant, bruin van kleur.

Onderhuids is de stengel lichtgeel.

Mahonia kan beter niet worden gesnoeid, tenzij de struik te breed wordt. In dat geval worden stengels aan de voet, bij de wortels, weggesnoeid. Uitdunnen, ook bij de voet af, kan soms nodig zijn, maar meestal is er maar één stengel.

Soorten

Behalve de hierboven beschreven Mahonia zijn er nog veel meer soorten, maar geen enkele geurt zo lekker als japonica. Mahonia x media ‘Charity’ en Buckland’ lijken in veel opzichten op japonica. De groeisnelheid van deze soort is groter dan die van alle andere soorten. Van Mahonia aquifolium zijn veel cultuurvariëteiten in de handel: ‘Apollo’, ‘Atropurpurea’, ‘Forescate’, ‘Hastings Elegans’, ‘Smaragd’ en ‘Undulata’ zijn de bekendste. Het merendeel is meer geschikt voor openbare plantsoenen.
Een bijzondere soort is Mahonia bealei met bladeren tot wel 30 cm lang. Dit is een decoratieve struik (150 cm hoog) en een mooie solitair.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here