Ribes ‘King Edward VII’, een koninklijke bes

0
442

De Engelse koning Edward VII was de zoon van koningin Victoria. Hij was geen machtig vorst; had weinig in de politieke melk te brokken. Desondanks werd in 1904 een mooie sierbes naar hem genoemd: Ribes sanguineum ‘King Edward VII’. De selectie werd gewonnen bij de kwekerij Cannell & Sons.

Brede trossen lichtroze bloemen; bloem en blad lopen tegelijk uit

King Edward staat nu in veel tuinen.

Ribes sanguineum betekent zoveel als bloedrode bes. De struik is inheems langs de westkust van de Verenigde Staten en tot ver in Brits Columbia. Daar vergezelt hij Thuja plicatum, een conifeer. Op een hoogte tussen zes- en achthonderd meter groeit de struik daar van nature. Archibald Menzies ontdekte de wilde struik in 1793. In Engeland werd de struik voor het eerst in 1826 door David Douglas geïntroduceerd.

Stank

Ribes sanguineum bloeit in maart tot begin juni. Sommigen halen hun neus voor deze struik op. De bloemen verspreiden een doordringende geur, die aan kattenpis doet denken.

Gebruik

Ribes sanguineum kan worden gebruikt als solitaire struik, als losgroeiende haag en je kunt hem schermvormig aanbinden aan een muur. Als de struiken als haag worden gebruikt, knip dan de haag pas na de bloei. De struik groeit op alle gronden, iets vocht houdend en het liefste in de halfschaduw.

Snoeien

Ribes sanguineum is een winterharde, bladverliezende struik die op tweejarig hout bloeit. Snoeien direct na de bloei. Snoei één van de drie oude en uitgebloeide takken bij de grond weg. Herhaal deze manier van snoeien ieder jaar. Jonge uitlopers zorgen voor bloei het jaar daarop. Is de struik helemaal verouderd en bloeit hij matig tot slecht, pas dan verjongingssnoei in het midden van de winter toe. Bij verjongingssnoei worden alle takken tot dertig centimeter boven de grond weggesnoeid.

Andere cultuurvariëteiten

Botanische naam Bloemkleur Hoogte (cm)
R. sanguineum ‘Atrorubens’ lichtrood 200
R. sanguineum ‘Atrorubens Select’ donkerrood 200
R. sanguinea ‘Brocklebankii’ bleekroze 150
R. sanguinea ‘Lombartsii’ roze met bleekroze hart 200
R. sanguinea ‘Splendens’ helderrode grote bloemen 200
R. sanguinea ‘Tydeman’s White’ wit-roze 150
R. sanguinea ‘Plenum’ gevuldbloemig rood 175
R. sanguinea ‘Pulborough Scarlet’ dieprood met wit hart 250

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in