Bottelroos, met geurende bloemen en sappige bottels

0
425

‘Rozenland’ lijkt wel haast onbegrensd. De ene na de andere nog mooiere roos verschijnt jaar in jaar uit. Niet alle aanwinsten is een lang leven beschoren of kunnen worden bijgeschreven in de annalen. De bottelroos of rimpelroos is al heel lang in cultuur. Het is één van de meest aangeplante rozensoorten. Het is

In de nazomer prijzen bottels van Rosa rugosa zichzelf aan

niet bepaald een fraaie roos, die opvalt vanwege de bloemkleur, de opbouw van de bloem en evenmin vanwege fraai blad. Nee, bottelroos is zo geliefd vanwege de geurende bloem en de feloranje of oranjerood gekleurde bottels. De bottels bevatten veel vitamine C. Met rozenbotteljam smeer je in feite een gezonde portie zonneschijn op je boterham.

Rosa rugosa is een botanische roos. De meer dan honderdvijftig bekende soorten rozen bevolken al meer dan vijfendertig miljoen jaar de aardkorst. Al meer dan zevenentwintighonderd jaar zijn rozen in cultuur. Aanvankelijk voornamelijk als aanvulling op het menu, later meer voor de sier. Bottelroos is al lange tijd in zwang vanwege de heerlijke en gezonde jam of siroop, die ervan kan worden gemaakt.

Rozenbotteljam

Lekkere rozenbotteljam verkrijg je door honderd gram vruchten in te koken met vijfendertig gram suiker. Voeg daaraan een eetlepel citroensap en een geplette kruidnagel toe. De tot moes gekookte rozenbottels overgieten in een zeef. Plet met een lepel het moes en wrijf het door de zeef. De ingedikte gelei vervolgens filteren door een doek om de haartjes, die rondom de zaden zitten, eruit te halen. Giet de jam vervolgens over in een jampot en sluit het af met het deksel. Koel weggezet kan de jam enkele maanden goed blijven.

Bottelrozenhaag

Een bottelroos is een gezonde struikroos en bestand tegen de meeste ziekten, die in rozen voor kunnen komen. De stengels van deze roos zijn dicht bezet met stevige doorns. De groeiwijze is compact en dicht; daardoor is er ook uitstekend een haag mee te maken, die met name honden en katten nog wel uit de tuin houden. Vooral in kustgebieden is bottelroos goed op zijn plaats. De struik is bestand tegen door de wind meegevoerd zand en zout. Plant een bottelroos in zandige grond in de volle zon. De uiteindelijke groeihoogte van de struik bedraagt circa anderhalve meter bij een breedte van een meter. De gewone soort Rosa rugosa bloeit vanaf juni met lilaroze bloemen, die aan het einde van de middag een heerlijke zoete, kruidige geur verspreiden. In augustus verschijnt een overvloed aan rozenbottels. In de bottels bevinden zich de crèmekleurige zaden te midden van het bleek oranjegele vruchtvlees. Met aan de onderzijde van de vrucht het typerende kroontje met lange slierten.

Variëteiten

Rosa rugosa ‘Alba’, bloeit wit, kroonbladen hebben een roze blos.
Rosa rugosa ‘Blanc Double de Coubert’, dubbele witte bloemen. Weinig bottels.
Rosa rugosa ‘Dagmar Hastrup’, met helderroze bloemen en dieproze bottels.
Rosa rugosa ‘Roseraie de l’Hay’, met karmijnroze bloemen, geurt geweldig. Oranjerode bottels.

Onderhoud

Een bottelroos heeft weinig onderhoud nodig. Snoei in het najaar oude en zwak gegroeide scheuten weg. Eventueel lange uitschieters innemen. Soms komt zwarte luis in de struik voor. Dit is te bestrijden met Spruzit van ECOstyle of Decis van Bayer. Wees er tijdig bij. Wie te lang wacht, zal zien dat struik en vruchten anders overdekt raken met eerst een kleverige stof (honingdauw), later gevolgd door een zwarte, roetachtige stof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here