Wintergroene salie bloeit heel lang

0
541

Er zijn maar weinig vaste planten die lang bloeien. De meeste hebben een uitgesproken bloeiperiode: lente, zomer of najaar. Planten die vaker in één seizoen bloeien zijn schaars en vaste planten die in de winter nog groen blijven ook, zijn op je hand te tellen.
Salvia microphylla variëteit ‘Neurepia’ is zo’n vaste plant die in de winter z’n blad houdt. Dat is mogelijk, doordat de jonge scheuten vrijwel direct na het uitlopen verhouten. De plant is hierdoor beter gewapend tegen vorst. Daarbij komt, dat deze salie afkomstig is uit hoog gelegen bergstreken in Mexico. Daar groeit hij in eiken- en dennenbossen op een hoogte tussen 1500 – 2800 meter. Het is een zogenoemde halfheester of halfstruik. Salvia microphylla wordt in ons land maximaal een meter. In Mexico bereikt hij een hoogte van circa anderhalve meter. Salie behoort tot de familie van de lipbloemige (Labiatae), wat duidelijk is te herkennen aan de vierkante stengel(s).

 
Salvia microphylla is sterk vertakt, de bloemen hebben de vorm van een ‘hoorn des overvloeds’

Beschut

Ondanks het feit dat de plant van oorsprong uit een behoorlijk koud gebied komt, is het raadzaam hem een beschutte plaats te geven. Van nature staat deze salie in struwelen; wij gebruiken hem meestal als solitair of in een groep. Bij een ‘droge’ vorst wordt er te veel vocht onttrokken aan bladeren en stengels (fysiologische droogte), omdat de plant geen beschutting heeft en alsnog bevriest.

Bloeitijd

Salie bloeit met signaalrode bloemen van de vroege zomer tot ver in december, mits er geen al te strenge vorst optreedt. De bloemen komen vooral aan de jonge stengeldelen, aan de top van de plant. Bloemen staan alleen en zijn ongeveer anderhalve centimeter lang. De trompetvormige bloemen zijn fraai om te zien. Diep in de trompet staan de gele meeldraden, het vruchtbeginsel ligt daaronder.

Snoeien

Salie heeft weinig onderhoud nodig. Mocht de plant – in uw ogen – te hoog worden of wordt de bloei wat minder, dan kan hij worden teruggezet. Snoei wordt redelijk goed verdragen als er aan het eind van de winter wordt gesnoeid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in