Sleedoorn, een lekker hapje voor rupsen

0
861

Zo op het eerste gezicht: een en al witte bloemen. Het kan

Een sleedoorn bloeit voor het blad eraan komt

begin maart haast niet missen: sleedoorn staat in bloei. Als de zon op de struik schijnt, is het oogverblindend mooi. In mei trekt de struik opnieuw aandacht: ze is overdekt met het spinsel van rupsen. Die doen zich te goedaan de nieuwe, sappige bladeren.

Niet voor de tuin

Sleedoorn (Prunus spinosa) staat veel langs wegen, in houtwallen of windsingels. Je kunt de struik maar beter niet in je tuin hebben. Ondanks de overdaad aan witte bloemen in maart en april is het daarna een ‘ramp’. De nog frisgroene blaadjes worden al in mei snel ontdekt door de spinselmot (Hyponomeuta), die gangen vreten in het blad. In later stadium verlaten de rupsen de gangen en vreten de rest van het blad op. Na zich voldaan te hebben spinnen ze zich in; er ontstaan dichte kluwen spinsels. Het zijn de nesten, waarin honderden jonge rupsen worden geboren. Bestrijden van de spinselmot is een ongelijke strijd. Je kunt ze maar beter hun gang laten gaan. Merkwaardig genoeg groeien er in de zomer weer nieuwe bladeren aan. De struik gaat er dus niet dood door. In de natuur heeft alles wel een functie. De explosie van rupsen op de sleedoorn is altijd nog goed voor de hongerige magen van jonge vogels, die in mei uit het ei zijn gekropen.

 
Een sleedoorn bloeit met alleenstaande bloemen en lijkt in het voorjaar alleen maar uit bloemen te bestaan

Zwarte vrucht

De sleedoorn is er één uit de familie van de roosachtige (Rosaceae) en wordt vier tot zes meter hoog. De struik is langs randen van bossen inheems in het overgrote deel van Europa. Sleedoorn wordt ook wel zwarte doorn genoemd vanwege de zwarte, berijpte besvruchten die in de nazomer verschijnen. De bessen worden graag gegeten door lijsters. Zij zorgen zo voor een bescheiden verspreiding van de struik. Het toevoegsel ‘doorn’ heeft te maken met de gemene takdoorns op het einde van de stengels. Een doorn is ongeveer anderhalve centimeter lang. De doornige struik is een geliefd plekje voor broedende vogels. Katten en andere belagers kunnen niet bij het nest komen zonder zich pijnlijk te bezeren. In de zomer en herfst heeft de struik verder weinig sierwaarde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in